AMSP ČR je proti zvyšování minimální mzdy v roce 2020 dle návrhu odborů i MSPV

21.09.2019 17:39

Dle návrhu odborů by se minimální mzda měla v r. 2020 zvýšit o 1650 Kč, podle Ministerstva práce a sociálních věcí o 1350 Kč. Pro malé a střední podniky je takové zvýšení naprosto neopodstatněné a odmítají jej. Pro zvyšování minimální mzdy v České republice neexistuje ekonomický důvod.

AMSP ČR je proti zvyšování minimální mzdy v roce 2020 dle návrhu odborů i MSPV
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Metou a nepsaným kultivovaným pravidlem v Evropě je oscilace kolem 40 % průměrné mzdy, což je u nás nyní překročeno. Dalším problémem je, že mzdové rozpětí v ČR je příliš široké, tedy odvinutí minimální mzdy od průměrné mzdy je zavádějící a hospodářsky škodlivé. Odvíjet by se měla od tzv. mediánu mzdy, tj. od většinové průměrné mzdy, jíž dosahuje většinová ekonomicky činná populace.

Minimální mzda sama o sobě samozřejmě není problémem, protože za ni pracuje jen velice malé procento lidí. Problémem je, že přirozeně tlačí všechny ostatní mzdy ve firmě nahoru. To je ovšem neadekvátní vzhledem k dosahované průmyslové produktivitě a potažmo přidané hodnotě českých výrob. Stát tu dosud podporoval příliv korporací s malou přidanou hodnotou. Na ty se logicky navázaly české menší firmy. Obrat k vyšší přidané hodnotě je samozřejmě možný, ale zdaleka ne v tempu současného růstu mezd. Pokud budeme dál tlačit na růst mezd, včetně té minimální, ve finále budou tratit všichni. S případným evropským ekonomickým poklesem by to byl velmi rychlý pád.

Zvedání mezd nemá opodstatnění v dalším kontextu, a tím je zrušení karenční doby – to jsou další náklady firem, které vysávají kapitál určený k rozvoji a další životaschopnosti. Přestože pro navýšení nevidí AMSP ČR ekonomické opodstatnění, je ochotna jednat o navýšení max. 3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…