AMSP: Falešní průvodci a „bezplatné” služby kazí pověst profesionálům i republice

11.12.2019 15:39

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se ohrazuje proti poskytování průvodcovských služeb nekvalifikovanými průvodci.

AMSP: Falešní průvodci a „bezplatné” služby kazí pověst profesionálům i republice
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Nelze dále tolerovat tzv. „bezplatné“ služby průvodce, které jsou ve skutečnosti zákazníky-turisty zaplaceny, a tyto příjmy navíc nejsou v ČR ani zdaněny. Výklad těchto „průvodců“ má často daleko od historických souvislostí, zaměřuje se na okrajová témata či pouhé výseče nedostatečně popisující naši historii a události spjaté s kulturními památkami.

AMSP ČR pokládá dlouhodobě za nezbytné, aby služby průvodců poskytovali pouze profesionálové, kteří prokážou odbornou způsobilost. Poskytování nekvalitních a neodborných průvodcovských služeb je po dlouhá léta neřešeným problémem zejména v centru Prahy, ale i dalších měst v ČR.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny parlamentu ČR bude dnes odpoledne opětovně projednávat návrh Zastupitelstva hlavního města Prahy na změnu živnostenského zákona v oblasti průvodcovských služeb, který má tuto nepřijatelnou situaci vyřešit.

V průběhu dosavadních jednání vzniklo velké množství protichůdných a někdy velmi obtížně srozumitelných pozměňovacích návrhů, které naprosto bořily původní koncepci a smysl změny zákona.

S ohledem na tuto situaci AMSP ČR společně s Fórem pro cestovní ruch, z. s. podporuje pozměňovací návrh č. 3775 poslance Jana Kubíka ke sněmovnímu tisku č. 247 k novele živnostenského zákona.

Návrh požaduje

  • zavedení jednoho druhu průkazu (oproti některým návrhům na více druhů průkazů, jedni bez vzdělání a druzí se vzděláním, které běžný turista nedokáže rozlišit) a
  • vydání průkazu na základě prokázání kvalifikace a nikoli pouze zaplacení poplatku, jak bylo také navrhováno.

Návrh poslance Jana Kubíka také obsahuje možnost vymezení území – objektů, kde si vlastník nebo správce může sám určit, kdo bude moci provádět. Tato výjimka umožní zaměstnat i brigádníky z řad studentů či důchodců, přičemž vlastník objektu ve vlastním zájmu sám bude dbát na jejich kvalifikaci.

Navržené legislativní řešení již nevyžaduje převedení průvodcovské činnosti do živnosti vázané, a navíc umožňuje splnění kvalifikace také středním vzděláním s maturitní zkouškou a vykonáním tříleté praxe v průvodcovské činnosti v oblasti cestovního ruchu. Stávající podnikatelé tak mohou realizovat průvodcovskou činnost i nadále a nebudou tak novelou nijak ohroženi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…