AOPK ČR: Dům přírody Českého ráje se stal skutečností

11.04.2016 14:11

Naše nejstarší chráněná krajinná oblast - Český ráj - získala jedinečnou možnost, jak prezentovat veřejnosti unikátní přírodní fenomény poutavou formou.

AOPK ČR: Dům přírody Českého ráje se stal skutečností
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Dne 4. dubna 2016 slavnostně zahájil provoz Domu přírody v Dolánkách u Turnova ministr životního prostředí Richard Brabec, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ĆR František Pelc a hejtman Libereckého karje Martin Půta.

Projekt vznikl v nevyužívaném městském objektu bývalé školy z 19. století poblíž železniční zastávky v Dolánkách u Turnova. Snadno dostupné zařízení leží na velmi navštěvované a oblíbené trase z Turnova na Malou Skálu. Kromě bezprostřední železnice je možné dům navštívit z odbočky mezinárodní silnice z Turnova na Železný Brod nebo cyklostezkou Greenway a dokonce po vodě v době splavnosti řeky Jizery až k blízkému jezu v lokalitě.

Co všechno Dům přírody v Dolánkách nabídne? Instalovaná expozice v podkroví je zaměřena na pískovcový fenomén – svět magických věží a pestrou přírodu Českého ráje. Diametrálně odlišné biotopy skalních plošin borových lesů a doubrav, doplňují ukázky života v mokřadních společenstev hlubokých údolí s mokřady a rybníky. Nevšedně je  zde prezentován i vývoj krajiny Českého ráje od jednotlivých geologických ér. Vrcholem expozice je simulovaná scéna sopečného vzniku nejunikátnějšího dvouvrcholu a symbolu Českého ráje – Trosek.

Kromě expozice nabízí dům učebnu pro ukázková praktika s přírodninami, možnost promítání nebo časově omezené výstavy. Prostory doplňují i zajimavé technické pomůcky, které pomohou nahlížet na Český ráj z více pohledů. Střídají se  formy a prostředky působení na návštěvníka. V přízemí je k dispozici nezbytné rychlé občerstvení. Po realizaci sadovnických úprav doplní venkovní areál i vybrané druhy rostlin, typické pro tento region.

Dům přírody bude vítaným zpestřením lokality u roubené historické památky Dlaskova statku a výchozím místem do blízkých přírodních rezervací a památek, kterých je v okolí hned několik – blízký Ondříkovický krasový systém, svahové bučiny u Rakous, údolí Podlouček, případně Suché skály na lužickém zlomu.

Dům přírody v Dolánkách u Turnova navazuje na budovanou síť návštěvnických center v chráněných krajinných oblastech ČR a stane se i vítaným cílem obdobných už existujících sítí center ve Skandinávii, Německu i USA.

Investorem a provozovatelem stavby je Ekocentrum Oldřichov v Hájích o.p.s. Vlastní stavbu realizovala f. Brex.,spol.s.r.o. Liberec podle návrhu f. Projektový ateliér David s.r.o., expozici provedla f. A.M.O.S. DeSIGNE s.r.o. Brno. Dům přírody byl financován z prostředků Operačního programu Životního prostředí a 10% vlastního podílu Suchopýr o.p.s. Provoz DP bude celoroční a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ho podpoří ročním příspěvkem 480 000 Kč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…