AOPK ČR: Invazní rak mramorový nalezen v ČR

26.01.2017 13:45

Prvně byl zaznamenán v rybníčku na pražském Proseku (podzim 2015), další nález je z vodní plochy na Radovesické výsypce u Bíliny (léto 2016).

AOPK ČR: Invazní rak mramorový nalezen v ČR
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V prosincovém čaopisu Biologia (odkaz na celý článek zde) byl publikován článek popisující první nálezy "mramorového" raka (Procambarus fallax f. virginalis) u nás. Prvně byl zaznamenán v parkovém rybníčku v pražském Proseku (podzim 2015) další nález pochází z vodní plochy na Radovesické výsypce nedaleko Bíliny (léto 2016). Na obou lokalitách byli jedinci zřejmě schopni i přezimovat a přivést na svět potomstvo. Nebezpečí tohoto invazně šířícího se druhu je zejména ve schopnosti partenogenetického rozmnožování, tj. vývinu jedinců z neoplozených vajíček - k založení životaschopné populace tak postačí jediná samička, která se dostane do volné přírody. Navíc tento druh je obdobně jako další introdukované severoamerické druhy raků přenašečem račího moru, fatálního pro naše domácí druhy (r. říční, r. kamenáč). Zejména s ohledem na ně je žádoucí, aby se tento druh nerozšířil do našich vod. K tomu by mělo nejvíce napomoci nevypouštění jedinců do volné přírody ze strany zájmových chovatelů, hlášení nových nálezů ve volné přírodě (lze využít systém včasného varování) a rychlou reakci ve formě odstranění druhu z lokality. Druh je součástí tzv. unijního seznamu invazních druhů (více zde), obchod, chov a vypouštění by mělo být zakázáno, ihned, jak bude novelizována naše legislativa v oblasti invazních druhů, která též přesně specifikuje způsoby a kompetence v oblasti eradikace dotyčných druhů.

Invazní rak mramorový nalezen v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…