AOPK ČR: Náš čáp černý zahnízdil v Bavorsku

20.06.2016 15:16

Mládě čápa černého okroužkované ve Žďárských vrších po šesti letech pozorováno při hnízdění v Bavorsku.

AOPK ČR: Náš čáp černý zahnízdil v Bavorsku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Kroužkování čápů černých slaví další úspěch. V roce 2010 ve smrkovém lese u Skleného v CHKO Žďárské vrchy byla okroužkována mláďata čápa černého v hnízdě na modřínu. Čápatům kromě hliníkového kroužku byly dány i barevné plastové odečítací kroužky. Jednomu z nich bílý s kódem 6323.

Po šesti letech, konkrétně 10. 6. 2016, bylo toto „mládě“ znovu spatřeno. Tentokrát o 307 km západně v severní části Bavorska. Z mláděte se stala dospělá samice, která v Bavorsku zahnízdila na vysokém smrku a nyní se stará o tři mláďata.

Kroužkování ptáků nám pomáhá se dozvídat o jejich životě spoustu hodnotných informací, díky nimž je můžeme i lépe chránit. Nejdéle se volně žijící čáp černý dožil 18 let. Tato samice má tedy před sebou ještě mnoho let života.

Odečítací kroužek má jedinečný kód složen z kombinace velkých čtyř číslic a písmen tak, aby byl snadno přečten bez nutnosti ptáka odchytit. U čápa černého se v posledních letech dávají odečítací kroužky jen bílé barvy. První číslo značí stát, kde byl čáp kroužkován, Česká republika má 6.

Odečítací kroužky se dávají i dalším větším druhům ptáků jako je např. orel, jeřáb, racek nebo kavka. Na krk se pak dávají tzv. límce labutím či husám. U méně plachých druhů lze kroužek odečíst i bez dalekohledu. Odečítatelem může být tedy každý. Pokud najdete ptáka s odečítacím kroužkem, zkuste jej přečíst a zapamatujte si i barvu kroužku. Tuto informaci s datem, místem a okolnostmi nálezu pošlete do Kroužkovací stanice Národního muzea. Každé takové hlášení je velmi cenné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…