AOPK ČR: Nelegální zalesňování ohrožuje přírodu a krajinu Žďárských vrchů

10.03.2016 12:01

Zástupci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností se sešli na Správě CHKO Žďárské vrchy, aby společně zabránili dalšímu nelegálnímu zalesňování ekologicky cenných ploch.

AOPK ČR: Nelegální zalesňování ohrožuje přírodu a krajinu Žďárských vrchů
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zalesňování zemědělských půd je dosud často vnímáno jako zlepšování ekologického stavu krajiny. Realita je ale taková, že k zalesňování jsou vybírány převážně špatně přístupná nebo neúrodná místa jako jsou meze, strmé stráně, podmáčené louky, nivy potoků, původní kamenice, lesní enklávy apod. Tato místa představují v krajině obvykle poslední cenné prvky s vysokou biodiverzitou, často jsou i biotopem chráněných a ohrožených druhů. Jejich zalesněním tento biotop v krátké době nenávratně zaniká. Zalesňováním lesních enkláv a zarovnáváním lesních okrajů se také dál zjednodušuje struktura krajiny, kde pak dominují celky polí a smrkových hospodářských lesů.

K zalesnění pozemků na území chráněných krajinných oblastí je nutný souhlas příslušné Správy CHKO. V posledních letech dochází však velmi často k zalesňování drobných ploch bez tohoto souhlasu.     

Dne 18. 2. 2016 se proto sešli příslušní pracovníci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností (orgány ochrany zemědělského půdního fondu) a krajských úřadů na Správě CHKO, aby hledali společný postup proti těmto nelegálním aktivitám. Diskutované byly možnosti nápravy dříve zalesněných ploch, sankcí, ale také možnosti osvěty a prevence. Na jednání byly dohodnuty zásady součinnosti všech zainteresovaných orgánů s tím, že Správa bude situaci dále vyhodnocovat a v pravidelných intervalech o vývoji problému informovat.

Nevhodné zalesnění enklávy v listnatém porostu monokulturou smrku ztepilého.

Nevhodné zalesnění enklávy v listnatém porostu monokulturou smrku ztepilého.

Nevhodné zalesnění vstavačové louky.

Nevhodné zalesnění vstavačové louky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…