AOPK ČR: Nová hráz chrání rybník Velký Váček před postupujícím meandrem řeky Odry

14.08.2013 12:24

V národní přírodní rezervaci Polanská Niva [1] byly dokončeny stavební práce na vodním díle Velký Váček, které ohrožoval postupující meandr řeky Odry. Jedná se o největší a nejhodnotnější rybník v této národní přírodní rezervaci a současně o jeden z nejcennějších rybníků v chráněné krajinné oblasti Poodří. Investorem akce byla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [2].

AOPK ČR: Nová hráz chrání rybník Velký Váček před postupujícím meandrem řeky Odry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

„Hrozilo, že se hráz rybníka protrhne a rybník zanikne. Byla proto vybudována hráz nová, která byla stabilizována štětovnicovou stěnou, aby odolala případné břehové erozi řeky Odry v budoucích desetiletích. Součástí stavby je i vypouštěcí zařízení, které umožňuje snadnou manipulaci s vodní hladinou. Pro bezproblémové slovení ryb bylo postaveno nové loviště a kádiště. V neposlední řadě byla rekonstruována i společná hráz s rybníkem Velký Budní, která již stěží udržela vodu,“ vypočítává Lenka Sovíková  z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Poodří a krajského střediska Ostrava.  

Při rekonstrukci hrází bylo nutné odstranit i část podemletých náletových dřevin, které hrozily vyvrácením. Po rozšíření a zpevnění hrází byla vysazeny stromy pocházející z regionu. Lípy, duby, habry, jasany a jilmy vypěstované v lokálních podmínkách tak nyní přispívají k druhové rozmanitosti místa. 

V rybníku Velký Váček se vyskytují vzácná rostlinná společenstva letněného dna a ponořených vodních rostlin s velkými listy, která jsou současně i předmětem ochrany evropsky významné lokality Poodří. Rostou tu kriticky ohrožené druhy rostlin nepukalka plovoucí, řečanka menší a kotvice plovoucí, rozmnožuje se tu několik druhů obojživelníků, především kuňka obecná, ale například také rosnička zelená, skokan skřehotavý či skokan zelený. Z chráněných vodních ptáků zde žijí například potápka malá, potápka roháč, bukáček malý či moták pochop. Pro potravu sem zalétá nejen čáp bílý ale i čáp černý.

V současné době je vodní dílo v ročním zkušebním provozu, aby se ověřila jeho plná funkčnost a spolehlivost. Poté bude zkolaudováno. 

Poznámky:

[1] NPR Polanská niva chrání vzácný krajinný komplex s hojným výskytem vzácných a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů, zahrnující přirozeně meandrující úsek řeky Odry a přilehlou říční nivu se starými rameny, lužním lesem, loukami a několika rybníky. Má výměru 122,3 ha.

[2] Projekt byl podpořen z Operačního programu Životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: A_Fotoredakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…