AOPK ČR: Pálava má novou přírodní památku. Bývalé vojenské cvičiště

09.08.2016 9:18

V pátek byla vyhlášena padesátihektarová přírodní památka Na cvičišti, která leží asi dva kilometry severovýchodně od Mikulova.

AOPK ČR: Pálava má novou přírodní památku. Bývalé vojenské cvičiště
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Území je domovem řady vzácných druhů živočichů. Žije tu například patrně největší populace celoevropsky chráněného nočního motýla bourovce trnkového, pozoruhodně pestrý je i výskyt dalších bezobratlých.

Za svou výjimečnou pestrost vděčí zdejší příroda právě tomu, že zde bývalo vojenské cvičiště. Působením armády vzniklo na bývalých polích velmi různorodé prostředí, které poskytovalo vhodné podmínky celé škále organismů – počínaje těmi, které potřebují jen holou či spoře zarostlou půdu, po ty, které preferují travnatou krajinu s roztroušenými křovinami. Taková místa jsou v dnešní  intenzivně obhospodařované krajině velkou vzácností. 

V přírodní památce má domov na 40 druhů zvláště chráněných živočichů, zejména bezobratlých. Vyskytuje se tu také na čtyřicet druhů ptáků, třeba dudek chocholatý, který má v sousedním Milovickém lese nejbohatší hnízdní populaci v ČR a zde využívá bohaté potravní nabídky. Rozloha přírodní památky je 54,5 hektaru, nadmořská výška se pohybuje v rozmezí 245 – 300 metrů nad mořem.

Více podrobností a zajímavosti o zdejší přírodě i historii území najdete v elektronickém zpravodaji Správy CHKO Pálava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…