AOPK ČR: Rádi pleníte? Ozvěte se nám, můžete tak pomoci pálavské přírodě

04.12.2017 17:10

Správa chráněné krajinné oblasti Pálava nabízí firmám netradiční teambuldingovou aktivitu na jaro 2018. Tou je vytrhávání invazního borytu barvířského.

AOPK ČR: Rádi pleníte? Ozvěte se nám, můžete tak pomoci pálavské přírodě
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ten se v posledních letech nekontrolovaně šíří na pávském Děvíne. Z jedné z našich nejcennějších rezervací vytlačuje původní společenstva rostlin. Nejúčinnější metodou likvidace borytu je ruční vytrhávání.

„Za poslední dva roky [2] jsme s pomocí dobrovolníků vytrhali boryt na téměř osmi hektarech. Víme ale, že je rozšířen na více než trojnásobné ploše. Pro jeho efektivní likvidaci se navíc dají využít pouze dva až tři týdny na přelomu dubna a května, kdy kvete. Proto doufáme, že se nám podaří najít dobrovolníky i pro příští jaro,“ vysvětluje Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Pálava, která o národní přírodní rezervaci Děvín pečuje.

„Zkoušeli jsme i jiné způsoby likvidace borytu, ruční vytrhávání se ale ukázalo jako opravdu nejúčinnější.  Rostliny – na rozdíl od pastvy či sečení – nemohou znovu obrazit, použítí chemických látek zase může mít vedlejší účinky. Je ale jisté, že je to běh na dlouhou trať, protože na vyčištěné plochy se budeme muset vracet, dokud budou klíčit semena, která už jsou v půdě. Obracíme se zejména na zástupce firem, které mají zájem zajistit svým zaměstnancům užitečný teambuilding v atraktivním prostředí, aby nás kontaktovali a předem se s námi domluvili na konkrétním termínu,“ dodává jiří Kmet.

Poznámky:

[1] Boryt barvířský (Isatis tinctoria) je žlutě kvetoucí brukvovitá rostlina, příbuzná řepce, hořčici nebo třeba zelí, z níž se v minulosti získávalo modré barvivo – tzv. nepravé indigo – sloužící především k barvení látek. Proto se boryt pěstoval, místy i průmyslově. Jeho původním areálem  je Středomoří a jihozápad Asie. Druhotně se dnes vyskytuje i ve zbytku Evropy, v Asii, Severní a Jižní Americe. U nás roste především v teplejších oblastech středních a severních Čech (zejména na skalách podél železnic a řek) a na jižní Moravě (okolí Brna a Mikulovsko). Na Pálavě se chová invazně a potlačuje původní vegetaci.

[2] http://palava.ochranaprirody.cz/sprava-informuje/aktuality/dobrovolnici-na-svazich-devina-likvidovali-expandujici-boryt/

[3] Národní přírodní rezervace (NPR) Děvín-Kotel-Soutěska s vrchem Děvínem (550 m n. m.) představuje významnou krajinnou dominantu jižní Moravy. Díky svým přírodním zvláštnostem je unikátní součástí našeho národního bohatství, vyhledávanou a obdivovanou zástupy turistů. Chrání skalní, stepní, křovinná a lesní společenstva na vápencovém podkladu s mimořádně bohatou flóroua faunou, vytvářející a formující se již po tisíce let za spoluúčasti člověka.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…