AOPK ČR: Vrch Zlatník u Mostu byl vyhlášen národní přírodní rezervací

16.05.2017 20:35

Stalo se tak 15. dubna 2017, po dlouhých 48 letech od prvního návrhu z roku 1969.

AOPK ČR: Vrch Zlatník u Mostu byl vyhlášen národní přírodní rezervací
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zlatník bude ve stejné kategorii jako nedaleká NPR Bořeň, která byla vyhlášena před čtyřiceti lety.

Zlatník ze západu a severu obepíná čtyřproudová silnice z Mostu na Bílinu, která jej zároveň odděluje od obce České Zlatníky. Na východě kopec sousedí s Želenickým vrchem, na jihu se pozvolna svažuje až k polím u obce Patokryje.

Předmětem ochrany je izolovaný vrch vulkanického původu s vrcholem ve výšce 521,6 metrů n. m. s komplexem skalních věží, sloupů, mrazových srubů a rozsáhlých kamenitých sutí včetně tzv. ledových jam. Vrcholová stepní lysina hostí biotop suchých úzkolistých trávníků (kavyl Ivanův, bělozářka liliovitá, kozinec bezlodyžný, koniklec luční český, tařice skalní, modřenec tenkokvětý), suchých vřesovišť a na západních svazích stanovišť s vegetací skalních stěn a štěrbin. Na severním a východním svahu se vyskytuje zachovalá suchá acidofilní (L7.1) a teplomilná acidofilní doubrava (L6.5) tvořená převážně dubem zimním a břízou bradavičnatou s mimořádně bohatými společenstvy entomofauny a ornitofauny (výr velký).

Cílem ochrany je na cca 80 ha udržení, rozšíření a zlepšení stavu stávajících stepních enkláv s vysokou biodiverzitou, dochování geomorfologických fenoménů periglaciálního původu, uchování porostů s přírodě blízkou dřevinnou skladbou v současném stavu a ponechání porostů přirozenému vývoji.

Aktivity, které zde probíhaly doposud, budou regulovány v souladu s reálnými zájmy ochrany přírody (sportovní aktivity, horolezecká činnost, výkon práva myslivosti).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…