AOPK ČR: Vysazování úhořů

11.07.2016 7:34

Tento týden byli vysazeni úhoři říční na místa, která byla revitalizována za podpory Operačního programu Životní prostředí.

AOPK ČR: Vysazování úhořů
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Uhoř říční je ryba opředená tajemstvím, množící se jen jednou za svůj život až v dalekém Sargasovém moři. Jako naše jediná ryba je naprosto závislá na člověku, který ji nastavěl do cesty ze Sargasového moře až k nám na tocích řek tolik překážek, že mladé úhoře, úhoří monté, které k břehům Evropy donese ze Sargasového moře teplý Golfský proud, musí do České republiky z ústí velkých  řek transportovat letecky.

Poslední takový transport proběhl dne 21. března, kdy bylo do České republiky transportováno úhoří monté z Anglie, u jejichž břehů bylo odchyceno. Úhoří monté, které putuje celé tři až čtyři roky ze Sargasového moře až evropským břehům, má hmotnost v průměru jen 0,3 gramu a kdyby došlo k jeho bezprostřednímu vysazení do našich řek, byly by ztráty, způsobené predací dravými živočichy zbytečně velmi vysoké. Úhoří monté se proto po leteckém transportu rozkrmuje více než tři měsíce na uzavřených recirkulačních akvakulturách a do volných vod  se vysazuje až při délce přes 10 cm a váze v průměru okolo 4,3 gramu. Celkem bylo v letošním roce letecky z Anglie dovezeno Moravským rybářským svazem 35 kilogramů úhořího monté.  V jednom kilogramu dovezeného monté bylo přibližně 2700 malých úhořů, což představuje celkem téměř 100.000 jedinců, transportovaných za účelem vysazení a tím i udržení stabilní populace úhoře říčního v našich vodách i v následujících  letech. Vysazování odkrmeného úhořího monté začalo tento týden a bude pokračovat dále podle toho, jak budou malí úhoři postupně dorůstat na požadovanou velikost. V  letošním roce byli úhoři mimo jiné vysazeni i na místa revitalizovaná z Operačního programu Životní prostředí (Vícemilice a Jevišovka).

Množství odchyceného úhořího monté u břehů Evropy stále klesá a proto byl úhoř zařazen do přílohy CITES II Washingtonské konvence, týkající se mezinárodního obchodu s tímto ohroženým druhem. Účelem jeho zařazení do této konvence je v prvé řadě omezit komerční výkrm monté na akvakulturách až do tržní velikosti pro konzumní účely. Konvence tak zaručuje, že většina z odloveného monté bude vysazena do evropských řek, aby byla zajištěna dostatečně silná populace pro další reprodukci tohoto druhu. Podle současných odhadů totiž jeho početnost klesla na pouhé 1 % stavu populace, jaká byla před sto lety.

Do povodí řek Moravy a Dyje tak budou letos opět vysazeny na více než šedesáti  revírech MRS desítky tisíc jedinců této tajemné ryby, ktará po dosažení pohlavní dospělosti opět vyrazí z vod jižní Moravy na svou dlouhou cestu až do hlubin Sargasovéno moře. Na cestu se migrujícím úhořům opět postaví celá řada překážek, především turbín vodních elektráren, ve kterých bohužel svou cestu končí velká část migrujících jedinců. Aby tomu tak nebylo, je nutné v maximální možné míře řešit technicky nátoky na turbíny elektráren takovým způsobem, aby se jim migrující úhoři mohli vyhnout a alespoň část z nich mohla dorazit na své pouti až do Sargasového moře a vytřít se, aby se pak opět mohly jejich larvy vydat na svou dlouhou pouť s teplým Golfským proudem až ke břehům Evropy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…