AOPK: Rádi pleníte? Můžete tak pomoci pálavské přírodě

01.12.2017 22:28

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa chráněné krajinné oblasti Pálava nabízí firmám netradiční teambuldingovou aktivitu na jaro 2018.

AOPK: Rádi pleníte? Můžete tak pomoci pálavské přírodě
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Na pálavském Děvíně se totiž v posledních letech  nekontrolovaně šíří invazní rostlina – boryt barvířský. Z jedné z našich nejcennějších rezervací vytlačuje původní společenstva rostlin. Nejúčinnější metodou likvidace borytu je ruční vytrhávání. 

„Za poslední dva roky jsme s pomocí dobrovolníků vytrhali boryt na téměř osmi hektarech. Víme ale, že je rozšířen na více než trojnásobné ploše. Pro jeho efektivní likvidaci se navíc dají využít pouze dva až tři týdny na přelomu dubna a května, kdy kvete. Proto doufáme, že se nám podaří najít dobrovolníky i pro příští jaro,“ vysvětluje Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Pálava, která o národní přírodní rezervaci Děvín pečuje. 

„Zkoušeli jsme i jiné způsoby likvidace borytu, ruční vytrhávání se ale ukázalo jako opravdu nejúčinnější.  Rostliny – na rozdíl od pastvy či sečení – nemohou znovu obrazit, použítí chemických látek zase může mít vedlejší účinky. Je ale jisté, že je to běh na dlouhou trať, protože na vyčištěné plochy se budeme muset vracet, dokud budou klíčit semena, která už jsou v půdě. Obracíme se zejména na zástupce firem, které mají zájem zajistit svým zaměstnancům užitečný teambuilding v atraktivním prostředí, aby nás kontaktovali a předem se s námi domluvili na konkrétním termínu,“ dodává jiří Kmet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…