AOPK: Rekonstrukce Velkého Pařezitého rybníka u Telče byla stavebně dokončena

05.11.2019 15:39

Poslední říjnový den byla oficiálně ukončena rekonstrukce hráze Velkého Pařezitého rybníka. Zajistí, že hráz rybníka bude opět bezpečně zadržovat vodu.

AOPK: Rekonstrukce Velkého Pařezitého rybníka u Telče byla stavebně dokončena
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Součástí opravy byla totiž také úprava bezpečnostních přelivů, aby níže ležící obce neohrožovaly povodňové průtoky. Všechny práce proběhly podle harmonogramu a rybník se už od půlky září napouští, aby příští sezónu mohl sloužit návštěvníkům.

„Jsme rádi, že se rekonstrukci podařilo dokončit v plánovaném termínu, takže bude dost času na napouštění rybníka. Zásah do oblíbeného rekreačního místa vyvolal velký zájem veřejnosti. Věříme, že v budoucnu budou lidé spokojeni, protože rekonstrukce byla provedena citlivě,“ konstatuje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Zvolený postup hráz zabezpečil a zároveň zajistil, že rybník lze i v budoucnu udržovat na plné hladině, což je podmínka dlouhodobého zachování zdejší přírody. Oprava zahrnovala kompletní utěsnění, ale též zvětšení mocnosti hráze vč. realizace nové paty a výměnu dřevěného výpustního potrubí, tedy překop hráze v nejhlubším místě.

Velký Pařezitý je přírodní rezervací. Chrání zdejší mokřadní olšiny, rašelinné břízy a na ně vázaná rostlinná společenstva mokřadů. AOPK ČR o něj pečuje již dvacet let. Dříve se tu rybářsky hospodařilo, v posledních osmnácti letech byl bez vysazované rybí obsádky, což přispělo k zajištění čistoty vody i podmínek pro chráněné fenomény. S tímto přístupem se počítá i v budoucnu.

Zdrojem financí byl Operační program Životní prostředí.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec