AOPK: Vojenská technika opět pomáhala přírodě pod Pálavou

10.09.2017 11:27

V přírodní památce Na cvičišti u Mikulova se opět projížděla bojová vozidla pěchoty, což potěšilo jak fanoušky vojenské techniky, tak ochránce přírody.

AOPK: Vojenská technika opět pomáhala přírodě pod Pálavou
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Akce pro veřejnost, kterou zorganizoval Klub přátel BVP z Milovic s podporou firmy ZEBR, byla součástí okruhu aktivit, které Správa CHKO Pálava cíleně podporuje v nedávno vyhlášeném chráněném území. Prostor o rozloze cca 50 ha je trvale udržován pastvou hospodářských zvířat, kromě ní je však žádoucí také občasné narušování půdního povrchu, kterého lze docílit pojezdy těžkou technikou. Právě tomu, že zde bývalo vojenské cvičiště a vegetace byla pravidelně narušována při výcviku, totiž zdejší příroda vděčí za svoji pestrost.

Ten kdo na cvičiště zavítal, měl mimo jiné možnost si zblízka prohlédnout vojenskou a hasičskou techniku. Ti odvážnější se mohli svézt v terénních vozidlech nebo přímo v jednom ze dvou BVP a na vlastní oči vidět, jak tato pásová vozidla dokáží změnit terén k nepoznání.

Přírodní památka Na cvičišti

Působením armády vzniklo na bývalých polích u Mikulova velmi různorodé prostředí, které poskytovalo vhodné podmínky celé škále organismů – počínaje těmi, které potřebují jen holou či spoře zarostlou půdu, po ty, které preferují travnatou krajinu s roztroušenými křovinami. Taková místa jsou v dnešní intenzivně obhospodařované krajině velkou vzácností.

Území je domovem řady vzácných druhů živočichů. Doposud zde bylo nalezeno více než 40 druhů zvláště chráněných živočichů, zejména bezobratlých. Žije tu například patrně největší populace celoevropsky chráněného nočního motýla bourovce trnkového. Vyskytuje se tu také na čtyřicet druhů ptáků, třeba dudek chocholatý, který má v sousedním Milovickém lese nejbohatší hnízdní populaci v ČR a zde využívá bohaté potravní nabídky. Rozloha přírodní památky je 54,5 hektaru, nadmořská výška se pohybuje v rozmezí 245 – 300 metrů nad mořem.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…