AREVA podepsala sérii dohod s čínskými partnery

18.02.2014 19:53

AREVA podepsala sérii významných smluv s čínskými jadernými koncerny – China National Nuclear Corporation (CNNC) a China General Nuclear Power Corporation (CGN) – na podporu rozvoje francouzsko-čínského partnerství v oblasti civilní jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů energie.

AREVA podepsala sérii dohod s čínskými partnery
Foto: red
Popisek: Areva

AREVA dále v konsorciu se Siemens uzavřela smlouvu na dodávku systému kontroly a řízení (I&C) pro dva 1000 MW tlakovodní reaktory Fuqing 5 a 6. Společnost China Nuclear Power Engineering (dceřiná společnost koncernu CNNC) plánuje zahájit výstavbu 5. reaktoru v roce 2014 a výstavbu 6. reaktoru o rok později.

Budoucí reaktory budou vybaveny digitálním bezpečnostním systémem kontroly a řízení TELEPERM®XS od společnosti AREVA. Technologie TELEPERM®XS naplňuje nejpřísnější bezpečnostní standardy. Je licencována ve Francii, Číně, Finsku, Německu, USA, Rusku, Brazílii, Argentině, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Maďarsku, Bulharsku a Slovensku. Celkem AREVA dodala nebo v současné době instaluje 80 systémů TELEPERM®XS pro 14 různých typů reaktorů v 16 zemích.

Tato smlouva potvrzuje světovou vedoucí pozici společnosti AREVA v dané oblasti. Staví na předešlých dohodách o dodání digitálních systémů kontroly a řízení pro čínské reaktory Tianwan 1 a 2, Ling Ao 3 a 4 a Quinshan 1, které jsou již v provozu, a pro reaktory Fuqing 3 a 4 a reaktory EPR Taishan 1 a 2, které jsou ve výstavbě.

AREVA a koncern CNNC podepsaly také dohodu o budoucí spolupráci v oblasti jaderného paliva, která prověří možnost vytvoření joint-venture za účelem výstavby čínského závodu na výrobu a konverzi slitin zirkonia. Tato společnost by mohla do roku 2017 dosáhnout výroby až 600 tun slitiny zirkonia pro čínský trh ročně.  Dohoda je součástí průmyslové a technologické spolupráce, která začala mezi oběma stranami v roce 2010 vytvořením joint-venture CAST na výrobu trubek opláštěných zirkoniovou slitinou.

AREVA a koncern CGN, dlouhodobí partneři v jaderné energetice, uzavřeli dohodu o partnerství v také oblasti obnovitelných zdrojů energie. Podle podmínek této dohody AREVA a CGN společně definují komerční příležitosti v oblasti větrné energie na moři, dále biomasy, koncentrované sluneční energie a skladování energie. Tyto dvě společnosti budou svoji spolupráci prioritně zaměřovat především na větrnou energii na moři. AREVA poskytne svou odbornost výrobce turbín pro tento typ energetického zdroje a CGN k projektům přispěje jako investor, developer a provozovatel větrných farem v Číně a Evropě.

AREVA, jakožto poskytovatel technologie na klíč v oblasti obnovitelných zdrojů energie, má rozsáhlé zkušenosti s tímto sektorem. Celkem již instalovala více než 2500 MW v projektech využití bioenergie, 300 MW v projektech koncentrované solární energie a v současné době instaluje 600 MW v rámci projektů větrné energie na moři.

Uvedené dohody podtrhují sílu vztahů mezi AREVOU a jejími historickými partnery v Číně. „Tyto dohody podpoří rozvoj jaderné a obnovitelné energie v Číně, posílí přítomnost AREVY na těchto trzích a vytvoří nová pracovní místa pro Francii i Čínu,“ řekl Luc Oursel, výkonný ředitel společnosti AREVA.     

O SPOLEČNOSTI AREVA:

AREVA dodává řešení pro výrobu energie s nízkou produkcí uhlíkatých plynů. Odbornost společnosti a její neúnavné prosazování zásad bezpečnosti, spolehlivosti, transparentnosti a etického chování určují standard v daném oboru. Její odpovědný přístup k rozvoji podnikání vychází z procesu trvalého zlepšování.

AREVA zaujímá v oblasti globální jaderné energetiky první místo a nabízí energetickým společnostem jedinečná integrovaná řešení, která pokrývají veškerá stádia palivového cyklu, projektu a výstavby jaderného reaktoru i související služby. Skupina současně rozšiřuje své činnosti do oblasti obnovitelných zdrojů energie – větrných a solárních elektráren, bioenergií, vodíkového cyklu a skladování energie – a to s cílem stát se jedním z celosvětových lídrů v tomto sektoru.

V těchto dvou hlavních oblastech zaměstnává AREVA 47 000 zaměstnanců, kteří pomáhají dodávat energii stále bezpečnějším, čistším a úspornějším způsobem pro co největší množství uživatelů. AREVA Group má sídlo v Paříži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …