ASEKOL: Občané Plzeňského kraje odevzdali stovky starých mobilů

20.03.2014 17:31

V České republice se nachází až 8,5 milionů nepoužívaných mobilních telefonů. Lidé je skladují doma v šuplících a často zapomínají předat k recyklaci. Přitom kdyby tak učinili, nemuselo by se vytěžit téměř 300 kg zlata, 2 700 kg stříbra, 152 kg palladia a 8 kg platiny. To vše má dnes dohromady hodnotu téměř jedné miliardy korun. Bohužel se drobného elektra k recyklaci dostane jen sotva 25 %. Proto nezisková organizace ASEKOL již několik let organizuje projekt Věnuj mobil.

ASEKOL: Občané Plzeňského kraje odevzdali stovky starých mobilů
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

V rámci projektu Věnuj mobil probíhala v Plzeňském kraji sběrová soutěž, která umožnila občanům kraje snadno odevzdat nepoužívané mobilní telefony. Záštitu nad akcí převzal Krajský úřad Plzeňského kraje, v jehož budově vzniklo hlavní sběrové centrum. Zaměstnanci úřadu šli příkladem a sami odevzdali desítky mobilů.

„Považujeme za velmi důležité přinášet obyvatelům kraje nadstandardní možnosti, zejména pokud se jedná o ekologicky přínosnou aktivitu. Mobilní telefon má každý z nás a často je obměňujeme, měli bychom proto myslet i na to, jak naložit s těmi starými,“ říká člen Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl.

Díky akci Věnuj mobil se nakonec v Plzeňském kraji vybralo 436 vysloužilých mobilních telefonů, ať již nefunkčních, či stále sloužících. Všichni, kteří se zapojili a vyplnili soutěžní kupón, byli navíc zařazení do slosování a měli tak možnost vyhrát autonavigaci nebo jeden ze tří MP3 přehrávačů. Během vyhlášení výsledků soutěže proběhlo slosování o věcné ceny za přítomnosti předních odborníků a úředníků pro oblast životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje. Šťastným výhercem autonavigace se stal Ondřej Kumášek, MP3 přehrávače získali Jan Jiřík, Jana Škopcová a Radek Hruška.

„Velký zájem obyvatel Plzeňského kraje nás potěšil. Velké množství odevzdaných přístrojů svědčí o jejich zodpovědnosti a my věříme se tak podařilo zvýšit povědomí o nutnosti recyklace i takto drobných elektrospotřebičů, u kterých se na ni bohužel často zapomíná,“ říká Kristina Mikulová manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

ASEKOL nechá všechny vybrané telefony zkontrolovat, nefunkční přístroje předá k recyklaci a ty stále sloužící poputují k dětem z dětských domovů a pěstounských rodin, které vyberou členové odboru sociálních věcí Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Kromě podobných sběrových akcí, které ASEKOL pravidelně organizuje, mají občané kraje snadnou možnost zbavit se drobného elektra v některém z červených kontejnerů. Tyto speciální nádoby, jež rovněž provozuje ASEKOL, slouží právě ke sběru drobného elektra a jsou evropským unikátem. Více informací o projektech na www.venujmobil.cz a www.cervenekontejnery.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…