ASEKOL: Plesná je nejlepší ve sběru starých spotřebičů

05.12.2013 8:51

Druhý ročník soutěže EZ – Liga Karlovarského kraje zná své vítěze. Nejefektivněji staré elektro třídí obyvatelé Plesné na Chebsku, kde od listopadu roku 2012 do října tohoto roku každý občan odevzdal téměř 4,5 kg vysloužilých spotřebičů. Soutěž je společným projektem Karlovarského kraje a společnosti ASEKOL nazvaným „Rozvoj sběru použitých elektrozařízení“.

ASEKOL: Plesná je nejlepší ve sběru starých spotřebičů
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

Soutěž EZ – Liga 2013 hodnotila efektivitu a úspěšnost třídění vyřazených elektrozařízení. Do sledování byly automaticky zařazeny všechny obce, které mají uzavřenou smlouvu s neziskovou organizací ASEKOL zabývající se zpětným odběrem elektroodpadu. Výsledky reflektují výtěžnost starých spotřebičů na obyvatele obce (v kg/osobu).

Letošním vítězem se stala Plesná, kde každý občan vytřídil v průměru skoro 4,5 kg vysloužilých spotřebičů. Na druhém místě se umístil Jáchymov na Karlovarsku (2,7 kg/osobu) a třetí místo obsadily Kraslice na Sokolovsku (2,2 kg/osobu). Tyto obce obdrží finanční odměnu ve výši 15 000, 10 000 a 5 000 Kč dle pořadí.

„V domácnostech se nachází velké množství nepožívaných či nefunkčních spotřebičů. 18,5 milionů kusů je dokonce starších než 8 let. Vyplývá to z průzkumu, který jsme si nechali zpracovat. Některé jistě ještě mohou posloužit, ale většina z nich by měla putovat k recyklaci. Proto je důležité, aby občané věděli, kam mohou ve své obci staré elektro odložit. Nejbližší sběrné místo je možné snadno vyhledat na www.sberne-dvory.cz,“ říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

„Chceme obce motivovat k podpoře rozvoje sběru a recyklace elektroodpadu a zároveň odměnit ty, které jdou celému kraji příkladem,“ vysvětluje Ing. Václav Jakubík, radní pro životní prostředí a zemědělství Karlovarského kraje.

ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7, 8, 9 a 10).

ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2012 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,63 kg elektroodpadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…