ASIS International: Zajištění bezpečnosti měkkých cílů je povinností především jejich majitelů a provozovatelů

08.11.2016 14:46

Jak zajišťují bezpečnost měkkých cílů soukromé firmy? Jakou roli hraje stát při ochraně míst s vysokou koncentrací osob? Jaké jsou aktuální bezpečnostní hrozby? Na tyto a další otázky odpovídali bezpečnostní experti ze státní správy i soukromého sektoru na již 12. ročníku Mezinárodní konference bezpečnostního managementu KBM 2016.

ASIS International: Zajištění bezpečnosti měkkých cílů je povinností především jejich majitelů a provozovatelů
Foto: ASIS INTERNATIONAL
Popisek: ASIS INTERNATIONAL, logo.

Ve čtvrtek 3. listopadu se v Praze uskutečnila mezinárodní konference na téma ochrany měkkých cílů i bezpečnostních priorit v České republice. Přes dvě stě účastníků konference, pořádané mezinárodním sdružením bezpečnostních profesionálů ASIS INTERNATIONAL Czech Republic, zaplnilo do posledního místa konferenční sál Autoklubu ČR v pražské Opletalově ulici, kde byl představen nový místopředseda sdružení – Vadim Petrov.

Vadim Petrov

Předseda ASIS CZ Jaromír Průša uvedl: „Všichni vidíme, co se děje v západní Evropě, riziko teroristických útoků zaměřených právě proti tzv. měkkým cílům, tedy místům s vysokou koncentrací lidí, je velmi vysoké. Pro teroristy mají tato místa jako obchodní a zábavní centra, restaurace, dopravní uzly, nemocnice nebo školy přímo symbolickou hodnotu. Útokem lze totiž docílit velkého počtu obětí za současného šíření strachu a paniky. Navíc měkké cíle nejsou trvale chráněny a jsou snadno dostupné a my se snažíme v rámci podobných konferencí a kulatých stolů diskutovat s provozovateli a majiteli o vhodných řešeních k maximálnímu zabezpečení těchto prostor. Právě to je účelem i této mezinárodní konference.“

V průběhu konference vystoupili se svými příspěvky zástupci Národní centrály organizovaného zločinu, Policejní akademie nebo generálního ředitelství HZS, kteří mimo jiné zmínili i nově schválenou metodiku k ochraně měkkých cílů. Přestože bezpečnostní složky jsou na zvládnutí podobných útoků cvičeny a mají podrobné plány, jak při různých nepředvídatelných typech útoků postupovat, snaží se o předání svých zkušeností s ochranou měkkých cílů i na soukromé provozovatele a majitele těchto objektů.

Součástí konference bylo představení technologických novinek k zajištění vyšší ochrany, ať už se jedná o zabezpečení přístupů do budov i jejich celkovou bezpečnost, kterou představili zástupci nejvýznamnějších firem v oboru, jako například společnost ASSA ABLOY Czech & Slovakia s. r. o., Siemens ČR, Dorma Kaba nebo R.M.S. Software Ltd.

Ludvík Cimburek, externí poradce NGŠ AČR zmínil důležitou roli aktivních záloh české armády, které je v době míru možné povolat pro posílení Policie ČR. Dakar Eilat, zástupce ICT Herzlya a izraelský bezpečnostní expert mimo jiné porovnal počet teroristických útoků a počet obětí za dva roky v Evropě a v Izraeli. Zatímco na evropském kontinentu došlo ke 34 útokům, kterým padlo za oběť 422 osob, ve stejném období bylo pouze v Izraeli registrováno 9020 útoků, nicméně počet obětí je výrazně nižší, pouhých 39 osob. Z toho je zřejmé, že se s tímto typem terorismu dá účinně bojovat, jak to dokázaly izraelské bezpečnostní orgány.

Na otázku, zda by se měli na podobný útok připravovat i civilisté, tedy běžní návštěvníci, odpověděl Jaromír Průša: „Rozhodně by se nemělo jednat o zbytečné strašení lidí, v ČR nehrozí bezprostřední nebezpečí teroristického útoku, přesto by si lidé měli více všímat svého okolí a v případě ohrožení využívat únikové cesty a východy a rozhodně dodržovat pokyny bezpečnostních orgánů včetně soukromých „ochranek“. Doporučuji shlédnout video americké FBI pod názvem RUN-HIDE-FIGHT tedy Utíkej – schovej se – bojuj, to je totiž nejrychlejší návod, jak přežít takový útok.

Jaromír Průša

Měkkých cílů je velké množství, nicméně pouze minimum například obchodních center bude zařazeno mezi ty, na jejichž přímé ochraně se bude podílet stát a tyto objekty si budou muset zajistit bezpečnost vlastními silami. Zde je zřejmá úloha soukromých bezpečnostních agentur, které by měly být schopné zajistit odpovídající bezpečnost zaměstnanců i návštěvníků.

Generální ředitel společnosti M2C - Mark 2 Corporation Czech Matěj Bárta uvedl: „Organizovaný teroristický útok není jediné možné riziko, jsme svědky útoků „osamělých vlků“, aktivních střelců i útoků duševně nemocných osob. Po útocích ve Francii a Belgii se pozornost zaměřila do této oblasti, protože ze zveřejněných informací vyplývá, že původním terčem útoků měla být právě obchodní centra. Na základě našich zkušeností s bezpečností přes 150 obchodních center napříč Evropou je naší prioritou nejen zavádění nových bezpečnostních technologií, ale i prosazování změn v procesech v oblasti zajištění bezpečnosti. S našimi klienty jsme neustále v kontaktu, provádíme kontroly dodržování nastavených procesů i kontroly technického stavu objektů, školíme zaměstnance obchodních center a aktivně je zapojujeme do bezpečnostních procesů.“

Dalším tématem konference byl vládní návrh zákona o bezpečnostní činnosti, který je aktuálně v legislativním procesu. Mgr. Marek Ulman, advokát a odborný konzultant sekce pro legislativu ASIS CZ, panel zahájil představením základní koncepce a obsahu návrhu zákona a informoval o dosavadním průběhu jednání poslanců ve Výboru pro bezpečnost a Výboru pro obranu, kde nad předlohou stále probíhá názorová diskuze a někteří poslanci navrhují zákon z důvodu jeho koncepčních nedostatků znovu přepracovat Ministerstvem vnitra. Právě přítomný poslanec a člen obou výborů Ing. Bohuslav Chalupa (ANO2011) ve svém příspěvku zdůraznil význam soukromých bezpečnostních služeb pro bezpečnostní koncepci státu, podpořil nutnost zvýšení odborné kvality služeb a vyjádřil své zklamání nad výslednou podobou návrhu zákona s ohledem na délku jeho přípravy více než 10 let. Diskuzi doplnil PhDr. Michal Bavšenkov za HK ČR, jež právě z důvodu nenaplnění požadovaných ambicí přijetí návrhu zákona v současné podobě odmítá, a JUDr. Jiří Kameník z USBS ČR, který naopak zákonu i přes jeho některé dílčí nedostatky vyjádřil podporu. Blok uzavřela netradiční výzva moderátora panelu Vadima Petrova k hlasování auditoria o předloze zákona, na základě kterého by návrh zákona v takovéto podobě přítomnými zástupci odborné veřejnosti přijat nebyl.

Jedním z dalších důležitých témat byla kybernetické bezpečnost. Málokdo si uvědomuje, jak je moderní digitální ekonomika vysoce zranitelná vůči kybernetickým útokům, které jsou neviditelné, neznámé a neočekávané, a mohou vést k fatálnímu dopadu na civilizovanou společnost. Kybernetická válka je vedena profesionály a kybernetický prostor je vojenskou zbraní a zároveň místem, kde se tato válka odehrává. Experti nastínili možná řešení v boji s kybernetickými útoky i s útoky hackerů.

Rozhovor s předsedou ASIS CZ Jaromírem Průšou pro ČT24 (začíná v 52:40) ZDE

Instruktážní video RUN-HIDE-FIGHT včetně komentáře je umístěno na webové adrese americké FBI (ZDE). Doposud ho zhlédlo přes pět milionů lidí.

Další informace ZDE

Rozhovor s předsedou ASIS CZ Jaromírem Průšou pro Český rozhlas Plus v archivu blok od 13:00 v čase 16:43 – 21:35 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…