ASORKD: Odborníci se vyjadřují ke stavu lázní Kyselka. Jedná se prý o řízenou devastaci!

15.08.2015 9:11

V dubnu a červenci tohoto roku jsme do Kyselky pozvali dva odborníky – restaurátory, aby se seznámili s aktuálním stavem památek, které druhým rokem za finanční podpory firmy Karlovarské Karlovarské minerální vody (KMV), Karlovarského kraje a Ministerstva kultury zachraňuje obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka.

ASORKD: Odborníci se vyjadřují ke stavu lázní Kyselka. Jedná se prý o řízenou devastaci!
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

Naše pozvání přijala ak. mal. Zuzana Poláková, která restaurovala například prostory Černínského, Toskánského a Lobkovického paláce v Praze. Druhým odborníkem, který do Kyselky přijel, je prof. Petr Siegl, který je vedoucím ateliéru restaurování výtvarných děl sochařských Akademie výtvarných umění (AVU) v Praze.

Jejich procházku lázněmi Kyselka jsme natočili a první dva díly jsme uveřejnili na videokanálu YouTube.

V prvním díle (ZDE) se oba restaurátoři vyjadřují ke stavu Mattoniho vily a sdělují, jaké práce již dávno měly být provedeny, pokud by měl vlastník skutečný zájem na její záchraně.

„Ten stav je hrozitánský. Jako první by mělo být zajištěno zastřešení a následně by měla provedena celková konzervace. Měly by být opraveny komíny, konzervovat povrch fasády, provést izolaci stavby. Ale to jsou jen začátky,“ říká profesor říká profesor Petr Siegl s tím, že je nutné zabránit dalšímu pronikání vlhkosti.

„Mattoniho vila nemá ochranu krytu, stav vily na mně působí tak, že je záměrně odkrytá a chátrá. Postupně ztrácí to, co ji charakterizuje – tedy honosnost,“ říká říká Zuzana Poláková.

V druhém díle se Poláková se Sieglem vyjadřují ke stavu empírové lázeňské restaurace a Jindřichovu dvoru. (ZDE)

„Na jídelnu je v prvé řadě nutné dát nový krov a poté ji provizorně zastřešit, aby dál nechátrala, jinak spadne,“ komentuje zřícenou část krovu jedné z nejstarších budov v Kyselce Poláková. Polákovou se Sieglem doprovázel herec, hudebník a příznivec asociace ASORKD Ladislav Gerendáš. „Ten začátek byl impozantní. Otevřeli park, vytvořili kopie dvou soch, vyvezli veškeré bahno, náletové dřeviny. Před dvěma lety, na jaře, v dubnu až v květnu jsem byl nadšený. Teď jsou to dva roky, co jsem byl nadšený,“ říká Gerendáš s tím, že za dva roky vlastnictví o.p.s. nezastřešily jediný objekt a památky chátrají dál.

„V části střechy Jindřichova dvora je mechová pokrývka, takže zřejmé, že v tomto stavu je stavu je střecha dlouhý čas. Ale v další části Jindřichova dvora mech již není, takže to je nedávno odkrytá krytina. Nechat objekt přes zimu odkrytý, tak to je záměr,“ říká říká Poláková.

„Je to řízená devastace,“ říká při pohledu na Jindřichův dvůr profesor Siegl a dodává: „Je to obrovské množství majetku, který je devastován. Jímá mě z toho hrůza. Je to řízená devastace. To je můj názor bez nějakého rozebírání všech důvodů, ať už jsou smyslu prosté nebo plné, nicméně je to řízená devastace.“


Mattonih Mattoniho vila ani Jindřichův dvůr nejsou po dvou letech vlastnictví o.p.s. Lázně Kyselka nijak zastřešeny. Do objektů zatéká, prší i sněží. Jsou vystaveny vlhkosti, která urychluje jejich degradaci a brzkou zkázu. KMV ani o.p.s. Lázně Kyselka dosud nesdělili, kdy objekty zastřeší.

Podle orgánu státní památkové péče, který dohlíží na dodržování zákona o památkové péči jsou objekty zabezpečeny a nezatéká do nich. (ZDE)

Lázně Kyselka, o.p.s. byla založena z iniciativy Karlovarských minerálních vod (Mattoni) dne 6. února 2013. Mezi další zakladatele patří Statutární město Karlovy Vary, Obec Kyselka a RIS Revitalizační investiční společnost s. r.o. (původní vlastník). Před založením p. Před založením o.p.s. firma KMV od původního vlastníka odkoupila 90 % lázeňských pozemků a do nově vznikající o.p.s. byly vloženy jen zubožené památky bez přístupových cest. Do vínku dostala o.p.s. od firmy KMV 20 000 000 Kč.

Předsedou představenstva je Vladimír Lažanský (majitel zámku Chyše), členem správní rady je don Alessandro Pasquale (majitel firmy Mattoni), ředitelem o.p.s Miroslav Perout (bývalý pracovník NPÚ ú.o.p. Loket), předsedou dozorčí rady je Vladimír Zicha (místostarosta obce Kyselka), členy dozorčí rady je Martin Leskovjan ( místostarosta obce Kyselka), členy dozorčí rady je Martin Leskovjan ( místostarosta obce Kyselka), členy dozorčí rady jsou Martin Leskovjan (bývalý bývalý studentský aktivista) a Petr Kulhánek (primátor města Karlovy Vary).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…