AV ČR: Výstava na téma „Vynálezy, které ovlivnily lidstvo“

08.07.2015 11:46

Výstava je pořádána u příležitosti 125. výročí Akademie věd České republiky v prostorách Moraian Science Centra Brno - VIDA, Křížkovského ulice v Brně. Zahájení výstavy se uskuteční ve čtvrtek 9. 7. 2015 ve 14:00

AV ČR: Výstava na téma „Vynálezy, které ovlivnily lidstvo“
Foto: AV ČR
Popisek: Výstava na téma „Vynálezy, které ovlivnily lidstvo“

Cílem výstavy je představit veřejnosti Akademii věd České republiky a její široký záběr. Návštěvník se postupně seznamuje se třemi zajímavými tématy.

První seznámení jsou obecné informace o akademii.

Další zastavení jsou interaktivní modely, které mají za úkol zaujmout, podpořit zvídavost a hravou formou ukázat principy přístrojů, které nás v běžném životě obklopují, či jsou stále předmětem bádání. Jedná se o ukázky odkrytých optických přístrojů. Návštěvník má možnost vyzkoušet si základní principy jejich funkce. Jedná se např. o model dalekohledu, mikroskopu, či model lidského oka demonstrující promítání obrazu na sítnici nebo dvojrozměrný model optických elementů demonstrující pomocí svazku laserových paprsků jejich základní funkci.

Pro nejmenší návštěvníky je připraven hrací koutek s čočkami.

U každého stanoviště je připraven stručný návod, jak s modelem pracovat a zároveň pro zvídavé připraven i jednoduchý úkol.  Každý návštěvník si tak na chvíli má možnost zahrát na vědce.

Třetí části výstavy je téma „ Příběh kapky“ s podtitulem Jaroslav Heyrovský, první český Nobelista. Výstava se snaží přiblížit návštěvníkům osobnost Jaroslava Heyrovského, dosud jediného našeho nositele Nobelovy ceny za chemii. Dnes, kdy mladí lidé ztrácí zájem o technické a přírodovědné obory, je výstava ojedinělou a současně jedinečnou ukázkou, jaké principy objevování fungovaly a  stále fungují v přírodovědných oborech. Tato část expozice je tvořena písemnými materiály umístěnými na panelech a doplněna o vystavené exponáty, které dnes již mající historickou hodnotu.

V průběhu uveřejnění výstavy je plánováno 1x v měsíci "Den pokusů u Heyrovských“. Tyto workshopy jsou zaměřeny na žáky základních a středních škol.

Výstava bude slavnostně otevřena ve čtvrtek 9. července 2015 ve 14:00  a potrvá do konce října letošního roku.  Zábavní cenrum je otevřeno denně od 10:00 - 18:00, pátek a sobota do 19:00.

Vstupné na celý areál je od 190/110 Kč s možností rodinného vstupného.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…