AVO: Hodnocení výzkumu očima podnikatelů

27.04.2016 19:40

Nastavení jasných pravidel řízení výzkumu, větší konkurenční prostředí a změny v připravovaném novém hodnocení výsledků - to jsou požadavky odborníků z aplikovaného výzkumu, na kterých se včera shodli na semináři o Aplikovaném výzkumu v ČR.

AVO: Hodnocení výzkumu očima podnikatelů
Foto: AVO
Popisek: Prezident Asociace výzkumných organizací (AVO) Libor Kraus

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) by k tomu mohl přispět vznik nového ministerstva pro vědu, které navrhuje v chystaném novém zákoně o výzkumu. Asociace výzkumných organizací (AVO) se ministerstvu nebrání, musí ale podle svého prezidenta Libora Krause vyřešit problém kvalitního řízení celého výzkumu. Podle Krause by se rovněž mělo oddělit přímé odměňování organizací za výsledky a provádět jejich hodnocení někým, kdo je může hodnotit. To však u firemního výzkumu může podle Krause činit pouze nezávislý expert, který bude kvůli konkurenčnímu boji dodržovat obchodní tajemství a mlčenlivost. "V navrhovaném hodnocení se ale aplikovaný výzkum ztrácí a musí se do něj doplnit kritéria pro aplikovaný výzkum," kritizuje Kraus.

Od roku 2013 bylo potlačeno propagování aplikovaného výzkumu, do té doby fungoval takzvaný "kafemlejnek", kdy za každý výsledek dostávala výzkumná organizace určitý počet bodů. Zůstalo hodnocení základního výzkumu za publikace, zatímco u aplikovaného výzkumu se hodnotí jen patenty, plemena a odrůdy. Výsledky smluvního výzkumu se tak neevidují a výzkumné organizace je podle Krause nemají důvod zadávat ani do národního registru. Až 70 procent výsledků je navíc pod smlouvami o mlčenlivosti. "Firemní výzkumníci ani nemohou mluvit o tom, pro jakou firmu co připravují, natož jaký je výsledek," konstatoval Kraus. Například když zkoumají materiály pro automobily nové generace. "Neustále je vyvíjen tlak na to, že v hodnocení by se měly financovat pouze veřejné výzkumné instituce a pouze výzkumné instituce za výsledky, které jsou zveřejňovány a volně přístupné. To je naprostý nesmysl," tvrdí Kraus. Podle výsledků se dostává i podpora od státu, dodal.

O novém hodnocení podle Bělobrádka v současnosti jedná vládní rada pro výzkum. Domnívá se, že navrhovaná razantní změna není reálná a navíc je nákladná. Bělobrádek souhlasí s tím, že by se měl hodnotit jinak aplikovaný a jinak základní výzkum a po delším období. Systém hodnocení se podle něj ovšem musí dokončit letos, tak jako nový zákon o výzkumu. Hodnocení považuje za podstatnější než věcný záměr zákona, který nyní posuzuje Legislativní rada vlády.

AVO – Asociace výzkumných organizací

Asociace výzkumných organizací (AVO) byla založena v roce 1990 v Brně jako dobrovolné sdružení právnických a fyzických osob, které se zabývají výzkumem a vývojem nebo mají s touto činností společné zájmy. AVO zastupuje zájmy především těch subjektů, jejichž dosažené výsledky výzkumu a vývoje jsou v převážné míře komerčně využívány. V současné době sdružuje téměř 90 členů. Je jediným sdružením v ČR, které reprezentuje aplikovaný výzkum a vývoj v podnikatelské sféře, tedy výzkum rozvíjený a provozovaný převážně z privátních zdrojů a mimo sektor Akademie věd a vysokých škol. Prezidentem AVO je Ing. Libor Kraus, CSc. Více na www.avo.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…