AVO: Šance pro konkurenceschopnost

24.04.2014 16:30

V Řeži u Prahy se dne 23. 4. 2014 konalo každoroční Valné shromáždění Asociace výzkumných organizací (AVO) s názvem Šance pro konkurenceschopnost. Vedla se otevřená a zajímavá diskuse nad směřováním českého výzkumu. V dopoledním programu vystoupila řada osobností z různých výzkumných sfér – od průmyslu, přes vysoké školy až po Akademii věd a také představitelů orgánů státní správy.

AVO: Šance pro konkurenceschopnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Po úvodním přivítání prezidenta Libora Krause následovaly projevy Arnošta Markse, náměstka místopředsedy vlády a ředitele Sekce pro vědu, výzkum a inovace, Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, Rut Bízkové, předsedkyně Technologické agentury ČR, Petra Konvalinky, rektora ČVUT, Zdeňka Kůse, místopředsedy České konference rektorů, Tomáše Krumla člena předsednictva Akademie věd České republiky a Martina Štíchy z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vedla se zajímavá diskuse nad směřováním českého výzkumu. Prezident AVO Libor Kraus vyslovil obavy z pokračujícího vývoje nepříznivého prostředí v ČR pro aplikovaný výzkum a na grafech ukázal, že konkurenceschopnosti České republiky závisí na zvýšení podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje, stejně jako je tomu u vyspělých států, kde tato podpora dosahuje až 80% prostředků. Pak shrnul výsledky AVO za poslední rok a nastínil aktuální témata, na která se musí ČR zaměřit.

S tím souhlasil také prezident SP ČR Jaroslav Hanák, podle kterého musíme zastavit propadající se konkurenceschopnost ČR právě investicemi do výzkumu, vývoje a inovací. Zdůraznil, že nenapadá základní výzkum, který je potřeba, ale dvojí financování stejného výzkumu. Do pléna vědců položil otázku: „Proč by měl český stát dotovat ten samý výzkum na vysoké škole i v Akademii věd?“ Na závěr pak vyslovil již poměrně široce sdílené přání: „Doufám, že pan Bělobrádek rozmetá Radu vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Nepřipadá do úvahy, aby někdo rozhodoval o přidělování peněz sám sobě.“

Předsedkyně TAČR Rut Bízková na číslech prezentovala, že české podniky z krize vyšly dobře a že kontinuálně rostou výdaje do výzkumu v malých a středně velkých českých firmách. Na všechny pak apelovala: "Je před námi velká výzva - využít ke zlepšení života obyvatel České republiky  potenciál ve výzkumu, který v posledních letech velmi narostl. Pokud však nebudeme dělat správné kroky, není před námi výzva, ale hrozba. Zejména pro daňového poplatníka."

Rektor ČVUT Petr Konvalinka věří v podporu pražského výzkumu a vývoje v novém programovacím období, protože přes 60% výsledků výzkumu a vývoje se dosahuje v Praze a to by se mělo zobrazit i ve financování.

Člen předsednictva AVČR Tomáš Kruml představil novou strategii AV ČR zaměřenou na spolupráci s aplikační sférou, rovněž kritizoval nový způsob hodnocení výzkumných organizací.

Představitelé státní správy Arnošt Marks i Martin Štícha zdůraznili potřebu debat o výzkumu, větší komunikaci. K tomu se lze přihlásit, AVO je připraveno k debatě, ale ta by měla být rychlá a konstruktivní a vyústit v smysluplná opatření.  Musí dobře fungovat celý řetězec inovačního procesu bez nekonečných konfrontací.

Další diskutovaná témata se týkala nových předpisů EU, metodiky hodnocení výzkumu, potřebě nového zákona o podpoře výzkumu a vývoje a zkušeností a problémů s operačními programy. Prezentace a fotodokumentaci z Valného shromáždění AVO naleznete na www.avo.cz.

AVO (Asociace výzkumných organizací) byla založena v roce 1990 v Brně jako dobrovolné sdružení právnických a fyzických osob, které se zabývají výzkumem a vývojem nebo mají s touto činností společné zájmy. AVO zastupuje zájmy především těch subjektů, jejichž dosažené výsledky výzkumu a vývoje jsou v převážné míře komerčně využívány. V současné době reprezentuje více než 80 společností a přes 7 tisíc lidí činných v této oblasti. Je jediným sdružením v ČR, které reprezentuje aplikovaný výzkum a vývoj v podnikatelské sféře, tedy výzkum rozvíjený a provozovaný převážně z privátních zdrojů. Prezidentem AVO je Ing. Libor Kraus. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…