AVPO: Daňové změny tvrdě dopadnou na neziskové organizace

11.06.2013 16:20

Tisková zpráva Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR).

AVPO: Daňové změny tvrdě dopadnou na neziskové organizace
Foto: red
Popisek: Asociace veřejně prospěšných organizací ČR

Změny v daňových zákonech, které v souvislosti s novým občanským zákoníkem připravilo ministerstvo financí a o nichž poslanci rozhodnou na začínající schůzi sněmovny, tvrdě dopadnou na neziskové organizace. Podle zástupců Asociace veřejně prospěšných organizací ČR přitom mělo ministerstvo financí právě nyní šanci nastavit důstojný systém podpory neziskových organizací a soukromého dárcovství a především přijít s jasným benefitem pro organizace, které fungují transparentně a přihlásí se ke statutu veřejné prospěšnosti. Zákon, který tento statut zakotvuje a na který mají navazovat konkrétní výhody, totiž poslanecká sněmovna projednává současně s daňovými změnami.

„AVPO ČR podporuje zákon o statutu veřejné prospěšnosti připravený ministerstvem spravedlnosti, protože přispěje k průhlednějšímu fungování neziskového sektoru. V dalších zákonech mají i podle předkladatelů následovat konkrétní výhody pro organizace, které se rozhodnou fungovat podle přísnějších pravidel a statut získají. Ministerstvo financí však tuto šanci v předložených daňových zákonech promarnilo. Místo aby přišlo alespoň s jedním významným a novým daňovým zvýhodněním pro organizace, které získají status veřejné prospěšnosti, navázalo na něj pouze doposud platné benefity. Neziskovky, pro které status veřejné prospěšnosti není vhodný – jako například některá úzce zaměřená občanská sdružení - nebo na něj z jakýchkoli důvodů nedosáhnou, o současné benefity přijdou. Jinými slovy neziskový sektor si jako celek výrazně pohorší, protože očekávané benefity nikdo nedostane, zato některým budou odebrány,“ vysvětluje Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR. Lidé darující organizacím bez statutu veřejné prospěšnosti již nebudou mít například možnost snížit si daňový základ o výši svého daru. „Do neziskového sektoru dnes teče vzhledem k ekonomické situaci méně veřejných peněz a snížením motivace k dárcovství takto zákon paradoxně ještě více omezí příliv financí od soukromých dárců,“ komentuje jednu ze změn Šedivý.

„O omezování podpory neziskového sektoru se navíc bude rozhodovat v době povodní, kdy neziskovky prokazují svoji užitečnost, ať už jde o dobrovolné hasiče, nebo humanitární organizace provozující evakuační centra a zajišťující hmotnou i finanční pomoc postiženým,“ připomíná dále Šedivý.

Mezi významné benefity, které by mohl stát nabídnout organizacím se statusem veřejné prospěšnosti, Marek Šedivý počítá například stoprocentní slevu na dani z příjmu nebo udělení výjimky na nulovou daň z přidané hodnoty. „Stoprocentní sleva na dani pro veřejně prospěšné organizace je zavedena v mnoha evropských zemích. Tam, kde ji nemají, obvykle existuje možnost daňových asignací. V Česku nemáme ani jednu z těchto základních výhod,“ dodává Marek Šedivý. Bude tak nadále pokračovat stav, kdy neziskové organizace, které sponzoringem získají finanční prostředky na svoji veřejně prospěšnou činnost, musí tyto peníze zdanit jako ostatní podnikatelské subjekty. Část peněz tak putuje zpět do státní kasy, místo aby byly všechny použity například na provoz chráněných dílen, ve prospěch klientů sociálních služeb, na opravy památek a další veřejně prospěšné aktivity.

Asociace a její členové proto chtějí v příštích týdnech a měsících přesvědčit zákonodárce, aby ještě do projednávané legislativy nebo dalších zákonů některý z těchto benefitů zakotvili. „Bez zavedení významnějších daňových zvýhodnění pro organizace se statutem veřejné prospěšnosti bude zákon o jeho zavedení jen prázdnou nádobou. Velké množství neziskovek je připraveno fungovat podle přísnějších a transparentnějších pravidel. Je logické, že stát by jim měl vyjádřit svou podporu,“ uzavírá Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec