AZ Smart: Neúspěšní maturanti mají šanci na přijetí do nultého ročníku VŠ

23.09.2013 12:11

U zkoušky z dospělosti letos na podzim neuspělo 42 % studentů. Výsledek je o 10 % horší, než loni. Největší problém dělala znovu matematika, neprošel jí každý druhý. Čeština a cizí jazyky neudělalo 17 % žáků.

AZ Smart: Neúspěšní maturanti mají šanci na přijetí do nultého ročníku VŠ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Pro studenty, kteří neuspěli, však podle zástupců českého centra pro pomaturitní a specializované vzdělávání AZ smart existuje řešení v podobě nástupu do takzvaného nultého ročníku vysoké školy. Zvolit mohou také denní jazykové kurzy a překlenout tak nelehké mezidobí jejich života, tedy využít maximálně daný čas, aby příští rok u zkoušek z dospělosti uspěli. Ačkoli jim však již nepřísluší status studenta, platby pojištění lze ze školou řešit individuálně. IT školy hlásí menší problémy. Maturanti byli připraveni.

Maturanti, kteří se na podzim opět zapotili před komisí u mimořádného kola opravných zkoušek státní maturity a neuspěli, nemusí propadat panice. „Řešením mohou být kurzy, které AZ smart z důvodu zvýšené potřeby studentů letos otevřel. Plní funkci nultých ročníků a jsou vedeny formou vysokoškolských přednášek. Existuje tedy pomoc i pro studenty, kteří státní maturity letos nezvládli vůbec,“ říká Ing. Martin Vaněk, ředitel vzdělávacího centra AZ smart. Studenti mohou v nultém ročníku na VŠ pokračovat, jsou však vyjmuti ze statutu studenta. Platby pojištění, které na jeden rok nebude hradit stát, se pak dají řešit se školou individuálně, například pomocí sjednaných brigád. S ubytováním může AZ smart pomoci.

„Nultý ročník VŠ je výborný typ studia, zkrátka přípravka nejen na zkoušky, ale i první ročník na výšku, jelikož v řadě případů tam učí učitelé vysokých škol,“ míní Ing. Vaněk.

V čem všem je možné se rok před vysokou školou vzdělávat? Vzdělávací centrum AZ smart na webu http://www.az-smart.cz/ pro akademický rok 2013/2014 uvedlo, že zahájilo zápisy do nultých ročníků, na denní bázi i do sobotních kurzů, v oborech Práva a historie státu, Ekonomie a managementu, Psychologie a ZSV nebo Přípravy na lékařské fakulty.

Nultý ročník bývá zpravidla ta nejintenzivnější možná příprava ke studiu prestižních oborů vysokých škol, celoroční celotýdenní výuka v Praze, s možností získání závěrečného Certifikátu – Osvědčení o absolvování kurzu s kvalifikační doložkou.

Opravné maturity

Při letošních opravných maturitách neuspělo v testech 42 % žáků, loni to přitom bylo 34 %. Z matematiky propadl každý druhý student (52 %), zatímco v jarním řádném termínu to byla pětina.
Z češtiny a cizích jazyků nyní při opravných testech propadlo až 17 %. Z celkového počtu 13 349 maturantů, kteří na podzim konali zkoušku formou didaktického testu, neuspělo 5652. Z němčiny propadla skoro třetina studentů, z angličtiny to bylo 14,5 % a ze španělštiny přes 28 % studentů. Z francouzštiny nepropadl nikdo. Do 20. září žáci skládají ještě ústní část zkoušky.

Na některých školách není třeba se bát maturity

„Zájem o studium IT neustále roste, ačkoli se mnoho studentů obává, že naše škola je těžká a neuspějí u maturit. Není tomu tak, studium úspěšně absolvuje až 97 % žáků. Z toho více než 95 % jich pokračuje bez obtíží na vysoké škole,“ potvrzuje ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze Martin Vodička na http://www.sssvt.cz/.

Studenti jsou připraveni od teoretických poznatků z oblasti IT přes širokou škálu praktických dovedností pro práci v nejrůznějších sférách výpočetní techniky až po úzce zaměřené specializace. Mohou při studiu složit prestižní mezinárodní kurzy týkající se informačních technologií Cisco Academy a Autodesk Academia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…