Absolvent frýdlantského Gymnázia Jan Hlávka vytvořil dar pro Izrael

10.10.2013 16:27

Grafický cyklus absolventa Gymnázia Frýdlant Jana Hlávky, který vytvořil ilustrace k povídkám Franze Kafky jako svoji maturitní práci z dějin umění, byl vybrán Památníkem Terezín jako oficiální dar České republiky památníku Jad Vašem v Izraeli.

Absolvent frýdlantského Gymnázia Jan Hlávka vytvořil dar pro Izrael
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Každoročně do památníku zasíláme výtvarné práce naši žáků a Jan Hlávka tentokrát zvítězil,“ vysvětlila ředitelka školy Alena Hlávková.
Dar bude podle ní předán prezidentem republiky v průběhu během současné státní návštěvy Izraele. „Pro Gymnázium Frýdlant to velká čest a uznání. Je to také významná reprezentace Libereckého kraje ve vzdáleném Izraeli na tak uznávaném místě jako je památník Jad vašem,“ míní ředitelka.
„Je to velký úspěch i pochvala i pro krajské školství,“ zdůraznila krajská radní pro školství Alena Losová.

Jad Vašem je památník obětí a hrdinů holocaustu v Izraeli Založen byl v roce 1953 na základě zákona izraelského parlamentu – Knesetu.

Jméno památníku pochází z biblického verše: „Že dám jim v domě svém a mezi zdmi svými místo, a jméno (hebr. jad va-šem) lepší nežli synů a dcer. Jméno věčné dám jim, kteréž nebude vyhlazeno.“ (Izaiáš 56:5).

Památník je umístěn v Jeruzalémě, na hoře Har ha-Zikaron (Hoře Pamatování). Jde o rozsáhlý komplex budov, pomníků a soch. Posláním památníku je dokumentovat historii židovského národa v období holokaustu, uchování památky na šest miliónů židovských obětí tohoto období a v neposlední řadě také předávání odkazu holokaustu dalším generacím. Při památníku byla v březnu 1963 zřízena Komise pro rozpoznávání spravedlivých, vedená nejvyšším Izraelským soudem, která uděluje titul Spravedlivý mezi národy lidem, kteří prokazatelně přispěli k záchraně Židů před holokaustem.

Součástí památníku je největší a nejobsáhlejší archiv dokumentů o holokaustu na světě. Je v něm shromážděno více než 62 miliónu stran dokumentů, přes 267 tisíc fotografií a několik tisíc dokumentárních filmů. V areálu se také nachází knihovna zabývající se holokaustem ve světě. V knihovně je přes 86 000 knih a téměř 4 000 periodik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…