Advokát Jiří Hartmann získal za podporu sounáležitosti Čechů a Slováků Stříbrného lva

24.08.2014 16:51

Za úspěšnou realizaci slovenské pobočky Československého ústavu zahraničního v Bratislavě získal Jiří Hartmann významné ocenění – Stříbrného pamětního lva.

Advokát Jiří Hartmann získal za podporu sounáležitosti Čechů a Slováků Stříbrného lva
Foto: Jelínek, Fráňa a partneři
Popisek: JUDr. Jiří Hartman, Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři

„Zásadní výzvou roku 2013 bylo založení Československého ústavu zahraničního na Slovensku v Bratislavě. Tohoto úkolu jsem se společně s naší kanceláří zhostil a úspěšně jsme pobočku založili a tak vlastně navázali na samotný název ústavu, který měl a má československou tradici. Ústav v Bratislavě je relativně autonomní a samostatný, reflektuje potřeby krajanů a osob žijících v zahraničí se slovenskou a českou národností,“ popsal Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Československý ústav zahraniční byl založen 20. prosince 1928 v Praze. Dobrovolné občanské sdružení prosazuje principy politické, náboženské, rasové a národnostní snášenlivosti, spolupracuje s českými a slovenskými krajany v zahraničí a jejich institucemi, které propagují český a slovenský jazyk, kulturu a dobré jméno České republiky a Slovenské republiky ve světě. „Stříbrný pamětní lev je nejvyšší ocenění Československého ústavu zahraničního. Udělujeme jej za zásluhy o rozvoj spolupráce Čechů a Slováků v zahraničí, čímž založení ústavu na Slovensku jistě je. Historicky prvními držiteli Stříbrného pamětního lva byli v roce 1949 sponzoři dětí krajanů, kterým jejich podpora umožnila studium na vysokých školách v USA,“ popsal Jaromír Šlápota, předseda Československého ústavu zahraničního. „Pro Československý ústav zahraniční pracuji dlouhá léta. V rámci této spolupráce jsem poskytoval a poskytuji zejména právní služby a spolupracuji v oblastech organizačních. Ocenění si velmi vážím, je to známka toho, že založení ústavu na Slovensku byl správný koncepční krok. Sounáležitost Čechů a Slováků je i 20 let po rozdělení Československa pro Evropu příkladná a věřím, že díky práci slovenského pracoviště ještě posílí,“ dodal Jiří Hartmann.

Československý ústav zahraniční realizoval několik památníků J. A. Komenského a T. G. Masaryka v zahraničí, například v Německu, Chorvatsku, na Slovensku, v Rusku, Mexiku nebo na Ukrajině. Organizace podporuje české školy a školky v zahraničí. Aktivně se podílí na vybavování tříd a učeben českých škol, zahraničních univerzit, kde se vyučuje bohemistika počítačovou a audiovizuální technikou, a také na vybavení tělocvičen a podpoře krajanských folklorních i hudebních souborů.

O advokátní kanceláři HARTMANN, JELÍNEK, FRÁŇA a partneři, www.hjf.cz

Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři poskytuje právní služby již od roku 1990, kdy byla založena. Právní zastoupení nabízí na území České republiky prostřednictvím dvou pracovišť v Praze a Hradci Králové.

Právní služby poskytované advokátní kanceláří jsou poskytovány v celém spektru práva soukromého i veřejného. Advokátní kancelář se specializuje zejména na tyto oblasti právních služeb: právo obchodní a korporační včetně oblasti cenných papírů, insolvenční právo, právo občanské včetně práva rodinného a pracovního, nekalá soutěž, reklamní právo a právo duševního vlastnictví, právo trestní, unijní právo a právní vztahy s mezinárodním prvkem, řešení sporů.

Vstupem České republiky do EU – s rozvojem národní, unijní a mezinárodní legislativy a přirozeným vývojem soukromoprávních a veřejnoprávních vztahů přinášejících potřebu vyšší a specializované právní odbornosti – se jednotliví členové kanceláře zaměřují na některé oblasti právních vztahů, případně vytvářejí odborné specializované týmy s externími spolupracovníky. To umožňuje při poskytování právních služeb co nejkvalifikovanější přístup. Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři je členem mezinárodní organizace ABL (Alliance of Business Lawyers).

O ČESKOSLOVENSKÉM ÚSTAVU ZAHRANIČNÍM, www.csuz.cz

Československý ústav zahraniční je nezávislé a dobrovolné občanské sdružení, usilující o široký rozvoj styků se sdruženími, spolky a osobami pocházejícími ze zemí bývalého Československa, žijícími trvale v zahraničí, a s jejich potomky, bez ohledu na politickou či náboženskou orientaci. Posláním Československého ústavu zahraničního je péče o zahraniční krajany, podpora a usnadnění jejich národních a kulturních styků se starou vlastí, udržování národního povědomí, podpora ekonomické spolupráce a pomoc při návratu do vlasti. Ke splnění tohoto poslání spolupracuje ústav s různými československými a zahraničními institucemi, organizacemi, státními orgány a jednotlivci. Dlouhodobě po celém světě spolupracuje s univerzitami, které mají katedry bohemistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…