Agentura J.L.M.: Vietnamci se poučili z Fukušimy a vylepšují své jaderné plány

02.09.2013 15:01 | Zprávy

Vietnam plánuje první jadernou elektrárnu. Stavební projekt již existuje delší dobu, ale po havárii japonské elektrárny Fukušima-Daiichi byl přepracován – stavba se posunula o jedenáct metrů výše nad mořskou hladinu. Hlavní příčinou vážné havárie ve Fukušimě umístěné na mořském břehu, byla vlna cunami, která zničila záložní dieslové agregáty na výrobu elektřiny a zásobníky motorové nafty.

Agentura J.L.M.: Vietnamci se poučili z Fukušimy a vylepšují své jaderné plány
Foto: Archiv
Popisek: Fukušima

Jaderná elektrárna Phuoc Dinh v provincii Ninh Thuan čelí ale i dalšímu neobvyklému problému. Na místo budoucí stavby se před několika lety rozšířila vesnice pěstitelů vína a chovatelů krabů, takže vietnamské úřady teď stojí před úkolem přestěhovat o přibližně půl kilometru téměř 3000 lidí. Podle Marie Dufkové ze společnosti ČEZ, která se nedávno ve Vietnamu zúčastnila mezinárodního semináře o jaderné energetice, jde o opravdu velký problém: „Bylo to téma, ke kterému se v diskusi pracovníci společnosti Electricity of Vietnam stále vraceli – musejí totiž stěhovat nejen lidi, ale i kraby, vinice a dokonce i hřbitov, na kterém zdejší kultura velmi lpí,“ uvedla Dufková.

Desetimiliónový Vietnam vyrábí většinu své elektřiny z uhlí a plynu. Země má stále větší spotřebu energie, protože její populace narůstá a mládne. Vládnoucí komunistická strana rozhodla, že se má jaderná energetika podílet na národním energetickém mixu do roku 2030 alespoň z deseti procent. Mezi takzvanými „newcomers“, jak Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) země s první plánovanou jadernou elektrárnou nazývá, má Vietnam výsadní postavení.

Národní shromáždění totiž napevno rozhodlo už v roce 2009 o tom, že se země vydá cestou jaderné energetiky.

Stavba prvních jaderných elektráren ve Vietnamu je obchodně atraktivní pro Rusko a Japonsko. První dva tisícimegawattové bloky společnosti Atomstrojexport se mají stavět 10 km jižně od města Cam Ranh. Ruský dodavatel nabízí osvědčené tlakovodní reaktory VVER-1000. Druhou jadernou elektrárnu v severní části provincie Ninh Thuan postaví Japonci, kteří nabízejí varné reaktory Japanese Gen III. Výstavbu organizuje a nové reaktory bude provozovat státní energetická společnost EVN, největší energetická společnost v zemi, provozující jak několik desítek elektráren, tak podstatnou část distribuční sítě.

Hlavní vietnamská energetická společnost EVN byla založena v roce 1994, vlastní 68 procent všech kapacit v zemi: 27 vodních elektráren, 7 uhelných, 3 ropné a 7 plynových s kombinovaným cyklem. Oddělení připravující výstavbu jaderné elektrárny Phuoc Dinh má 104 zaměstnanců, v r. 2020 jich budou potřebovat dva tisíce.

V ruském Obninsku dnes studuje jadernou specializaci dvě stě vietnamských studentů, první se již brzy vrátí domů a zapojí se do přípravy jaderného zdroje. Japonsko organizuje školení v komunikaci a zve vlivné vietnamské osobnosti na exkurze do Japonska.

S Ruskem podepsala vietnamská vláda mezivládní dohodu na stavbu elektrárny Ninh Thuan 1, jejíž stavba se odložila na rok 2014 a zprovoznit by se měla v roce 2020. Firma Rosatom potvrdila, že ruské Ministerstvo financí hodlá stavbu elektrárny financovat z 85procent a že Rusko do ní bude dodávat palivo a zpět odvážet vyhořelé články až do konce životnosti elektrárny. S Japonskem vietnamská vláda podepsala smlouvu na stavbu druhé jaderné elektrárny Vinh Hai také v provincii Ninh Thuan. Ta by se měla zprovoznit v letech 2024-2025. Dohoda zahrnuje asistenci při přípravě stavby, garanci nízkého a zvýhodněného úroku, dovoz technologií, stejně jako vyškolení lidských zdrojů, stálou dodávku materiálu po dobu životnosti elektrárny a kooperaci při likvidaci jaderného odpadu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.