Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Čtvrt století chráněné krajinné oblasti Broumovsko aneb Zrekonstruovaná naučná stezka a hnízdící sokoli

29.04.2016 19:59

Přestřižením pásky dnes František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, slavnostně otevřel zrekonstruovanou Vavrouškovu naučnou stezku [1], která prochází unikátními útvary Teplického skalního města národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály. Zároveň se přesvědčil, jak je zde zajištěna ochrana hnízdění jednoho z našich nejvzácnějších ptáků – sokola stěhovavého.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Čtvrt století chráněné krajinné oblasti Broumovsko aneb Zrekonstruovaná naučná stezka a hnízdící sokoli
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„U příležitosti pětadvacátého výročí vzniku chráněné krajinné oblasti Broumovsko [2]  věnujeme velkou pozornost právě návštěvníkům tohoto jedinečného místa. Ročně tu projde více než 300 000 lidí, kteří se nyní poutavou formou dozvědí, čím je zdejší krajina cenná. Bez nich a místních obyvatel totiž není ochrana přírody možná,“ konstatuje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Ochranu sokolích hnízd zajišťujeme na Broumovsku už od roku 2001. V posledních čtyřech letech pak návštěvníkům nabízíme také pozorování těchto krásných opeřenců. Z bezpečné vzdálenosti, aby nerušili hnízdící ptáky, mohou sledovat, jak se dospělí ptáci střídají na hnízdě. Velmi atraktivní je doba před výletem mláďat z hnízda, kdy mladí ptáci na okraji dutiny při tréninku na sucho mávají křídly. Letos to očekáváme v druhé polovině května [3]. Pozorování divoké přírody je jedinečným zážitkem, který může motivovat návštěvníky k šetrnému chování k okolnímu světu,“ vysvětluje František Pelc.

Poznámky:
[1] Vavrouškova naučná stezka je ve správě Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Broumovsko. Při rekonstrukci byly aktualizovány naučné panely, stezka byla doplněna o dřevěné plastiky zvířecích průvodců pro děti, fošny s gravírovanými stopami zvířat a dřevěné cedulky s názvy rostlin. Na nejvyšší bod byla instalována "vrcholová knížka" - zápisník pro návštěvníky. Na několika místech byla stezka opatřena zábradlím. Rekonstrukce přišla na půl milionu korun, hrazena byla z projektu Ministerstva životního prostředí  „Posílení návštěvnické infrastruktury v chráněných územích ve správě AOPK ČR". Město Teplice n. Metují realizovalo na části turistického okruhu akci Oprava dláždění turistického chodníku v Teplických skalách za celkové náklady 4 887 tis. Kč, z toho dotace z prostředků OPŽP  byla 1 920 tis. Kč.
[2] Broumovsko je malebnou krajinou hor, údolí, skal a roklí, mozaikou lesů, luk, pastvin a polí. Hluboko pod povrchem Polické křídové pánve proudí nejčistší voda. Chráněná krajinná oblast Broumovsko byla vyhlášena v roce 1991, její rozloha je 430 km2.
[3] Od loňského roku přispívají na prezentaci hnízdících sokolů návštěvníkům Lesy ČR.
Sokol před 50 lety vymizel kvůli používání insekticidu DDT na celém území naší republiky. Znovu se začal objevovat začátkem devadesátých let minulého století. Početnost se u nás nyní odhaduje na 80 hnízdních párů. Kromě Broumovska hnízdí například v Jeseníkách, Labských pískovcích, Českém ráji, Krkonoších či na Šumavě. Stále patří ke kriticky ohroženým druhům živočichů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…