Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Na obnovu poničených řek a potoků se sešly projekty za skoro dvě miliardy korun

19.01.2017 13:36

„Naše potoky a řeky byly desítky let zaváděny do trubek, jejich břehy byly opevňovány kameny. To všechno urychlovalo odtok vody z krajiny, která tak ztrácela schopnost zadržovat vodu. Jsem rád, že žadatelé připravili projekty, které pomohou tento stav aspoň zčásti napravit. Pro krajinu jako celek jsou právě nesmírně důležitá i zdánlivě drobná opatření, jako je obnova slepých ramen, mokřadů či budování tůní,“ komentuje ministr životního prostředí Richard Brabec právě uzavřené první kolo výzvy [1] na příjem žádostí z Operačního programu Životní prostředí.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Na obnovu poničených řek a potoků se sešly projekty za skoro dvě miliardy korun
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Pro toto právě uzavřené první kolo dvoukolové průběžné výzvy č. 13 na příjem žádostí z Operačního programu Životní prostředí bylo vyčleněno 1,25 miliardy korun, o podporu se přitom ucházejí investiční záměry v celkové výši 1,896 miliardy Kč.

„K většímu zájmu určitě přispěla i intenzivní komunikace našich zaměstnanců s klíčovými žadateli, jako jsou podniky povodí. Podařilo se vysvětlit, že pro zadržování vody v krajině jsou důležitá i jiná opatření, než často problematická výstavba nových vodních nádrží,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR [2].

Podány byly jak žádosti na revitalizace drobných vodních toků (odstranění opevnění, eliminace nefunkčních odvodňovacích zařízení, odtrubnění), tak revitalizační úpravy významných vodních toků (např. revitalizace Vltavy) i komplexní projekty, které kromě revitalizací koryt vodních toků zahrnují i vytváření nových biotopů v podobě tůní nebo obnovu protékaných říčních ramen. Většina investičních záměrů byla zaregistrována až v posledním měsíci roku 2016.

Úspěšní žadatelé z prvního kola mohou podat plnou žádost o podporu až do konce roku 2017. Projekty budou hodnoceny průběžně podle data příjmu žádostí – podporu mohou obdržet všichni žadatelé, kteří podají žádost včas a vejdou se do alokace výzvy. Kdo podá žádost rychle, bude tedy ve výhodě.

Žadatelé, kteří nestihli podat rozpracovaný investiční záměr do 13. výzvy, mohou své konečné projekty (již s finální projektovou dokumentací a stavebním povolením) podávat do výzvy č. 51, která byla otevřena dne 9. 1. 2017.

Poznámky:

[1] Bylo uzavřeno první kolo dvoukolové průběžné výzvy č. 13 na opatření vyplývající z plánů dílčích povodí.

[2] Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je zprostředkujícím subjektem pro PO 4, odpovídajícím za příjem a hodnocení žádostí. Projekty doporučené k podpoře jsou pak dále administrovány Státním fondem životního prostředí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…