Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Nové tůně pomohou střevlím potočním

06.04.2016 13:03

Tůně, které byly nově vybudovány u Huťského potoka na Pelhřimovsku a na Ranském potoce u Ždírce nad Doubravou, pomohou vzácné střevli potoční. Tato drobná rybka kdysi v hojných počtech obývala většinu potoků na Vysočině. V posledních desetiletích na řadě míst vymizela a přežívá jen v malých, izolovaných populacích.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Nové tůně pomohou střevlím potočním
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Soustavy nově vybudovaných průtočných tůní pomohou střevlím najít útočiště v době extrémního sucha, voda se v nich totiž udrží déle než v hlavním toku. Slouží také jako útočiště před predátory. Nejsou ale důležité jen pro střevli potoční. Mohou pomoci i dalším vzácným živočichům, třeba mihuli potoční,“ vysvětluje  Jana Matrková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy.

Aby střevle v potocích Vysočiny žila i nadále, bude pro její záchranu vytvořen regionální akční plán, který bude podrobně zkoumat příčiny úbytku střevle na Vysočině a navrhne vhodný postup při její ochraně. Jeho součástí je také prověření výskytu střevle na historických lokalitách a srovnání kvality vody v místech, kde přežila, a místech, kde vymizela. Pro ta místa, kde doposud žije, bude navržena vhodná péče – právě například vybudování nových tůní.

„Potěšil nás přístup Lesů ČR a Lesního družstva obcí Přibyslav. Tůně byly vybudovány na jejich pozemcích a bez jejich vstřícnosti by se akce nezdařila,“ dodává Jana Matrková z AOPK ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy.

Poznámky:

Akce je součástí  projektu "Opatření pro zastavení úbytku biodiverzity na celostátní a regionální úrovni" (EHP-CZ02-OV-1-026-2015), který je financován z prostředků EHP fondů 2009-2014.  Vybudování uvedených tůní vyšlo na 84 000 Kč.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…