Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Syslům se na Mohelně daří. Žije jich tu kolem stovky

22.08.2016 14:35

V národní přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step a v jejím ochranném pásmu žije početná kolonie kriticky ohroženého sysla obecného. Díky potřebné péči se počet zdejších syslů za posledních patnáct let zvětšil pětkrát.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Syslům se na Mohelně daří. Žije jich tu kolem stovky
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Syslové tady byli na pokraji vyhubení. V roce 2000 jich přežívalo posledních dvacet. Pak se ale díky naší iniciativě začalo o travnaté mohelenské pláně pečovat tak, aby to syslům vyhovovalo. Zhruba devět hektarů stepi se  2–3x ročně kosí. Sysli totiž potřebují nízkou trávu, ve vysokém porostu ztrácí přehled a stávají se snadnou a častou kořistí predátorů. Syslů tu nyní žije kolem stovky, pětkrát více než před patnácti lety,“ vysvětluje Jana Hejtmánková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy.  

Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech 20. století jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem, který přežívá v ČR na posledních cca 35 lokalitách. Celkový počet syslů v ČR se aktuálně odhaduje na cca 4300–5000 jedinců. 

Sysli vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření po II. světové válce. Neprospělo jim rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem a používání chemických prostředků. Specifickou hrozbou pro poslední lokality je i volný pohyb koček, které jsou velmi zdatnými lovci těchto hlodavců.  Největší tuzemské kolonie jsou aktuálně v Českém středohoří a na letištích v Mladé Boleslavi – Bezděčíně či v Brně-Medlánkách.

„Záchranný program [1], který Agentura ochrany přírody a krajiny připravila, by měl zajistit, aby sysel z naší přírody úplně nezmizel. Pro jeho přežití je klíčové zabezpečit potřebnou péči na místech, kde v současné době žije. Na těchto lokalitách je třeba vhodným způsobem hospodařit – trávu pravidelně kosit či spásat. Záchranný program také počítá s dovozem a odchováváním syslů ze Slovenska, kteří by měli postupně posílit české populace tohoto vzácného hlodavce,“ vysvětluje Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která záchranný program sysla koordinuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.