Agentura ochrany přírody a krajiny: Další rok obnovy jedinečné přírody Českého středohoří

17.03.2019 19:27

Zanedbaným teplomilným stanovištím je navracena původní podoba díky šestiletému projektu LIFE České středohoří.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Další rok obnovy jedinečné přírody Českého středohoří
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V roce 2018 se na 14 hektarech vyřezávaly náletové dřeviny, na 19 hektarech probíhalo cílené sečení, na dalších 19 hektarech se páslo stádo ovcí a koz. Došlo i na výsadbu dřevin na 1 ha lesních porostů. Nejrozsáhlejší zásahy proběhly v sadech pod Lovošem, na vrchu Kočka a na Bílých stráních pod Košťálovem. Zásahy na lokalitách provádí zejména místní zemědělci, kteří nezřídka sami iniciují další přírodě prospěšné projekty. Podporou tradičních forem zemědělství dochází k obnově mozaikovité krajiny, poskytující vhodné podmínky pro rozvoj pestré škály rostlinných i živočišných druhů.

Pracovníci CHKO České středohoří se aktivně věnovali sledování výskytu druhů. Poznatky získané pozorováním během roku slouží k výběru vhodných podpůrných aktivit i při sledování vývoje populací. V rámci práce s veřejností, bez jejíž podpory se ochrana přírody neobejde, došlo v roce 2018 na prezentaci projektu obyvatelům i představitelům středohorských obcí, bylo zorganizováno 32 akcí napříč celým krajem zaměřených na osvětu teoretickou i praktickou. Podařilo se zorganizovat první ročník Slavností pastvin u obce Hlinná a již tradičně proběhly Slavností stepí na Rané.

Aktivity projektu LIFE České středohoří je možné pravidelně sledovat na facebooku a nově i ZDE, kde se čtenář doví o plánovaných zábavných i osvětových akcích pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…