Agentura ochrany přírody a krajiny: Jak můžete pomoci našim rakům

30.07.2019 12:39

Inspirací může být naše story mapa.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Jak můžete pomoci našim rakům
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Seznamuje nejen se všemi třemi našimi druhy těchto korýšů, ale zároveň ukazuje, jaké nebezpečí pro ně představují invazní nepůvodní druhy, které šíří takzvaný račí mor. Připravila ji Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Ta zároveň vydala i letáček, především pro rybáře, který o rizicích račího moru informuje. Odhaduje se, že račímu moru podlehla už pětina našich račích populací.

„Pokud se nakazí račím morem, je to pro naše domácí raky fatální. Račí mor vyvolává plísni podobný organismus Aphanomyces astaci, česky hnileček račí. Je to vysoce infekční onemocnění a způsobuje masivní úhyn našich původních druhů raků, kteří nemají dostatečnou imunitu, aby se nákaze ubránili. V současné době bohužel neexistuje žádný účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit. Jedinou možností je zamezit, aby se račí mor dále šířil. Tedy nevypouštět do přírody exotické raky z akvárií a v místech, kde už se račí mor vyskytl, dodržovat určitá pravidla,“ popisuje Magda Drvotová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Trvalým zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, kteří mají vůči nákaze vyvinutou imunitu. Jedná se o raka signálního, pruhovaného, červeného a mramorovaného, kteří byli do přírody vypouštěni k posílení evropských račích populací nebo z umělých chovů, případně se postupně do České republiky rozšířili. Nejvíce se proto objevují podél velkých řek jako je Labe či Morava.

Story mapa ZDE.

Co dělat, aby se račí mor nešířil dál?

Pokud se pohybujete v oblasti, kde se račí mor vyskytuje, tak prosím dodržujte následující pokyny:

Nesnažte se zachraňovat raky přesunem na jiná místa, naopak se tím přispívá k šíření račího moru do dosud nekontaminovaných toků.

Předměty, které se v místě dostaly do kontaktu s vodou, jako jsou holinky či rybářská výstroj, důkladně dezinfikujte horkou vodou, Savem nebo řádným vysušením na slunci.

Nepřevážejte vodu z infikovaného toku do jiných toků. Voda je kontaminovaná sporami této „plísně“ a můžete ohrozit zdravé raky.

Nevypouštějte nepůvodní raky z chovů a nevylévejte vodu z akvárií do vodních toků.

Výše uvedené zásady je vhodné dodržovat i v místech, kde račí mor zatím potvrzen nebyl. Pokud kdekoliv naleznete uhynulé raky, kontaktujte prosím AOPK ČR (invaznidruhy@nature.cz) či Výzkumný ústav vodohospodářský (jitka.svobodova@vuv.cz). Velmi cenná jsou též data o výskytu jak našich, tak nepůvodních druhů raků, nálezy lze zaznamenávat prostřednictvím aplikace BioLog  do Nálezové databáze ochrany přírody, případně lokalizaci a fotografie zasílat na invaznidruhy@nature.cz. Čím větší informační základna, tím účinnější boj s touto zákeřnou chorobou. Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…