Agentura ochrany přírody a krajiny: Poznávejte Brdy a nechte auto na parkovišti

28.06.2017 13:03

Nejmladší chráněná krajinná oblast v České republice – CHKO Brdy vstupuje do své druhé turistické sezóny. Tvoří ji bývalý vojenský újezd a Třemšínské Brdy. Na území bývalého vojenského újezdu není povoleno vjíždět motorovými vozidly.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Poznávejte Brdy a nechte auto na parkovišti
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Brdy jsou jedinečné tím, že v jejich centrální části nejsou skoro žádné stavby. To je ve střední Evropě opravdu výjimečné a byl to i jeden z důvodů, proč právě tady byla vyhlášena chráněná krajinná oblast. Návštěvníci tu tak mohou zažít  něco, na co nejsou moc zvyklí – neosídlenou krajinu, která je ale díky husté síti lesních cest rájem  pro pěší a cyklisty.  Auta sem nesmí, je proto třeba využít parkoviště v okolí. Protože chceme turistům návštěvu usnadnit, připravili jsme přehled míst, kde mohou své automobily zanechat a věnovat se poznávání zdejší přírody,“ vysvětluje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy. 

„Nejvíce návštěvníků míří na Padrťské rybníky a dopadovou plochu Jordán. Oblíbený je také výstup na Třemšín v jižní části CHKO, kde se v lesích hospodaří přírodě blízkým způsobem. Ať turisté vyrazí kamkoli, určitě se vyplatí nezapomenout na mapu a vydatnou svačinu,“ dodává Bohumil Fišer. 

Přehled míst, kde mohou návštěvníci CHKO parkovat, mapu zašleme na vyžádání:   

Obecnice – velké parkoviště v centru obce v místě bývalého škvárového hřiště naproti potravinám, bez poplatku a zázemí, s kapacitou až 300 osobních vozidel. Nachází se nedaleko od hranice CHKO Brdy a je ideálním nástupním místem směrem do oblasti Toku, Jordánu, Třemošné nebo Kloboučku. Příjezd do Obecnice nelépe od Příbrami. 

Orlov u Příbrami – vyhrazené parkoviště pro návštěvníky CHKO. Menší parkoviště na hranici CHKO s kapacitou cca 30 míst, bez poplatku a zázemí, v blízkosti jednoduché kryté sezení. Ideální nástupní místo na Třemošnou a dále směrem do centrálních částí Brd. Příjezd do Orlova od Podlesí a Příbrami. 

Kozičín u Příbrami – malé parkoviště zhruba 500 m od hranice CHKO s kapacitou cca 10 míst, bez poplatku a zázemí. Stejná výchozí pozice jako z Orlova. Příjezd nejlépe od Příbrami nebo Bohutína. 

Bohutín – menší parkoviště u fotbalového hřiště a venkovního koupaliště cca 500 m od hranice CHKO s kapacitou přibližně do 30 míst. Obdobná výchozí pozice jako z Orlova a Kozičína. Příjezd od Příbrami nebo Rožmitálu pod Třemšínem. 

Nepomuk – malé parkoviště u lesní správy s kapacitou cca 15 míst, bez poplatku a zázemí. Dobrá dostupnost Padrťska, okolí vrcholu Prahy a centrálních částí Brd. Příjezd nejlépe z Rožmitálska. 

Věšín – parkovací možnosti v centru obce, s kapacitou cca 20 míst. Dobrá výchozí pozice do jižní části CHKO. Vhodné nástupní místo spíše pro cyklisty. 

Rožmitál pod Třemšínem – parkovací možnosti v centru obce, s kapacitou okolo 50 míst. Dobrá výchozí pozice do jižní části CHKO. Vhodné nástupní místo spíše pro cyklisty. 

Spálené Poříčí - parkovací možnosti v centru obce, s kapacitou cca 50 míst. Dobrá výchozí pozice jak do jižní, tak centrální části CHKO. Vhodné nástupní místo spíše pro cyklisty. 

Skořice – vyhrazené parkoviště pro návštěvníky CHKO s kapacitou 75 míst, 3 míst pro autobusy a 5 míst pro držitele ZTP a ZTP/P, na konci obce těsně za hranicí CHKO Brdy, v místě bývalého vojenského areálu. Parkoviště nabízí nově zrekonstruovanou plochu s toaletami a dobíjecími stojany pro elektrokola, poplatek za parkovací místo je 50 Kč na den. Příjezd nejlépe od dálnice D5 směr Mirošov nebo z druhé strany od Příbrami nebo Spáleného Poříčí přes obec Borovno. Ideální nástupní místo k Padrťským rybníkům a okolí a dále do centrálních Brd. 

Bahna – vyhrazené parkoviště pro návštěvníky CHKO s kapacitou do 50 míst při silnici Dobřív – Strašice, bez poplatku a zázemí, na hranici CHKO. Ideální nástupní místo pro oblast Zadních a Předních Bahen. 

Strašice – parkoviště s kapacitou cca do 50 míst v areálu Muzea Středních Brd, vzdálené přibližně 2 km od hranice CHKO, bez poplatku, lze využít sociální zařízení v rámci návštěvy muzea. Ideální nástupní místo na Lipovsko a k zámečku Tři Trubky a dále do centrálních Brd. Příjezd nejlépe od Hořovic nebo Rokycan. 

Těně – vyhrazené parkoviště pro návštěvníky CHKO s kapacitou zhruba 50 míst za hranicí CHKO, bez poplatku a zázemí. Ideální nástupní místo směrem k zámečku Tři Trubky, Lipovska nebo do centrální části Brd. Příjezd od Strašic nebo Hořovic. 

Jince - parkovací možnosti v centru obce, s kapacitou cca 30 míst. Dobrá výchozí pozice na Slonovecké hřebeny nebo na Hrachoviště a Jedovou horu, i na oblast mimo CHKO, na Plešivec a Hřebeny. 

Toto jsou existující parkoviště, buď vyhrazená pro návštěvníky při okrajích CHKO Brdy, nebo ve vhodné blízkosti CHKO Brdy. Dle našeho názoru zajišťují v současné době dostačující kapacitu pro návštěvníky CHKO Brdy. 

Vedle těchto parkovacích ploch je možné v omezené míře využít i kapacity v jednotlivých přilehlých obcích, kde lze nalézt i vhodné zázemí. Např. obec Míšov, Teslíny, Zaječov, Komárov, Hvožďany, Nové Mitrovice a podobně (doporučujeme pořízení vhodné mapy). 

Parkovat lze i ve větších městech jako je například Příbram, Hořovice nebo Rokycany, kde lze využít směrem k CHKO regionální nebo místní veřejnou dopravu a bohatou nabídku v oblasti služeb. 


Základní pravidla chování v CHKO Brdy: 

V CHKO nenajdete žádné stravovací ani jiné služby, proto doporučujeme přibalit si na cestu vydatnou svačinu či vhodné nápoje. 

Pokud se budete chtít osvěžit vodou z brdských studánek, dbejte aktuálních upozornění u těchto zdrojů, protože ne všechna voda je vhodná pro pitné účely. 

Nenajdete zde ani odpadkové koše, proto prosíme návštěvníky, aby si své odpadky odnesli a jejich likvidaci provedli na nejbližším vhodném místě. 

Na celém území CHKO platí zákaz rozdělávání ohňů. 

Na celém území CHKO platí zákaz táboření. Bivakování je povoleno. 

Část území je bývalým vojenským újezdem, při nálezu munice s ní nemanipulujte a zavolejte Policii ČR. 

Buďte opatrní, na cestách můžete potkat lesní techniku. 

Další informace lze získat v infocentrech, například ve Spáleném Poříčí, Rožmitále pod Třemšínem, Hořovicích, Rokycanech, Příbrami, Jincích nebo Strašicích.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…