Agentura pro sociální začleňování podpoří další čtyři obce v boji s chudobou

30.06.2016 11:54

Další čtyři města mohou od září 2016 účinněji řešit problémy chudoby a sociálního vyloučení na svém území.

Agentura pro sociální začleňování podpoří další čtyři obce v boji s chudobou
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

Další čtyři města mohou od září 2016 účinněji řešit problémy chudoby a sociálního vyloučení na svém území. Agentura pro sociální začleňování je zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Jde o města Břeclav, Rumburk, Tanvald a Vsetín. O jejich výběru dnes rozhodli členové Monitorovací výbor pro činnost Agentury.

Do výběrového řízení pro 5. vlnu spolupráce s Odborem (Agenturou) pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR se přihlásily celkem 4 lokality (Břeclav, Rumburk, Tanvald a Vsetín). O lokalitách Rumburk a Vsetín, kterým v minulosti Monitorovací výbor doporučil odložení vstupu do Koordinovaného přístupu, členové hlasovali již podruhé. Všechna čtyři přihlášená města se svou přihláškou uspěla. Monitorovací výbor rovněž schválil přistoupení obce Čermná k lokalitě Vítkov/Budišov, která byla vybrána ve 4. vlně a Agentura zde působí od ledna letošního roku.

První kroky vzájemné spolupráce ve čtyřech nových lokalitách povedou k vytvoření místní platformy zahrnující všechny aktéry podílející se na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením (zástupci města, škol, úřadu práce, policie, neziskových organizací, apod.). Lokální partnerství, jak se tato platforma nazývá, po svém ustavení začne v rámci tematických pracovních skupin připravovat obsahovou část strategického plánu sociálního začleňování. S jeho vytvořením městům i místním partnerům Agentura pomůže.

Agentura obce podpoří i při získávání prostředků na konkrétní projekty, které budou na plán navazovat. Může například jít o posílení sociálních služeb, rekonstrukce bytů pro sociální bydlení, vznik komunitních center, projekty podpory zaměstnanosti nebo podporu škol pro práci s žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí.

"Cílem je, aby řešení problematiky sociálního vyloučení probíhalo koordinovaně, komplexně a dlouhodobě ve všech oblastech, kterých se týká. Aby nebyly řešeny její dílčí části nebo projevy problémů spojených s chudobou a vyloučením," říká ředitel Agentury Radek Jiránek a dodává, že mezi hlavní přínosy místního působení Agentury patří především nastavení strategického plánování v oblasti sociálního začleňování, včetně návrhu vzájemně provázaných prointegračních opatření založených na dobrých praxí a konzultací projektových záměrů napříč oblastmi jako jsou bezpečnost, dluhová problematika, bydlení, rodina, sociální práce, vzdělávání, zaměstnanost a zdraví.

V současné době působí Agentura v 37 lokalitách. Celkem se jedná o více jak sto měst, obcí a městských obvodů. Agentura vyhlašuje spolupráci v takzvaných vlnách. Vyhlášení již šesté vlny proběhne v průběhu léta letošního roku. Do roku 2020 plánuje Agentura rozšířit svou činnost do další desítky lokalit.

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v  procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) je nástrojem pomoci městům, obcím a svazkům obcí při sociálním začleňování sociálně vyloučených obyvatel z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) za místní podpory Agentury pro sociální začleňování. V rámci tohoto přístupu mohou města a obce koordinovaně čerpat prostředky ze tří operačních programů. Podmínkou čerpání je vypracování strategického plánu sociálního začleňování, který obcím a městům Agentura pomáhá zpracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…