Agentura pro sociální začleňování v Olomouci představila výsledky hodnocení své činnosti a zajímavé praxe v sociálním začleňování

06.12.2015 7:31

Odbor (Agentura) pro sociální začleňování ÚV ČR, který spadá do gesce min.Dienstbiera, je ve své činnosti velmi komplexní a v některých obcích přispěl ke změně myšlení místních aktérů o tématu sociálního začleňování. Měl by se však ve své činnosti více zaměřit na zapojování lidí, kterých se sociální vyloučení týká, i na podporování intenzivnějšího kontaktu obyvatel vyloučených lokalit s jejich okolím.

Agentura pro sociální začleňování v Olomouci představila výsledky hodnocení své činnosti a zajímavé praxe v sociálním začleňování
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

To jsou jedny z hlavních závěrů evaluace činnosti vládní agentury v 18 obcích a městech. Agentura výsledky hodnocení představila na dnešní konferenci v Olomouci pořádané u příležitosti ukončení tříletého projektu, z něhož byla převážně financována její činnost. Představila zde i zajímavé praxe z oblasti sociálního začleňování z moravských měst a obcí.

Organizace i jednotliví výzkumníci, kteří uspěli ve výběrových řízeních veřejné zakázky vypracovali hodnotící studie působení Agentury pro 18 obcí a měst, se kterými Agentura spolupracovala v letech 2010-2014 (v uvedeném tříletém projektu, tak probíhala spolupráce s nimi buď po celé tři roky nebo alespoň dva). Šlo o tato města: Bílina, Bruntál, Havířov, Jáchymov, Jirkov, Kutná Hora, Obrnice, Trmice, Teplá a Toužim, Děčín, Hodonín, Kadaň, Kolín, Krupka, Mělník, Sokolov, Vejprty, Větřní.

Z těchto zpráv vznikl souhrn, který uvádí hlavní společné rysy fungování Agentury. Evaluátoři tak například uvádí, že Agentura je ve svém přístupu k problematice sociálního vyloučení velmi komplexní. „Za významný dopad působení Agentury považujeme zejména to, že v některých obcích nebo oblastech podpory přispěla ke změně myšlení místních aktérů o tématu sociálního začleňování. (...) Agentura také jasně artikuluje klíčovost partnerství pro řešení sociálního začleňování. Proto je až paradoxní, že slabou stránkou je právě nezapojení lidí, kterých se to týká, včetně velmi malého důrazu na podporu kontaktu obyvatel sociálně vyloučených lokalit a jejího okolí," stojí v souhrnu z evaluací.

Všechny evaluační zprávy byly vypracovány od března do června tohoto roku a budou přístupné veřejnosti na webové stránce www.socialni-zaclenovani.cz

Agentura na dnešní konferenci představila i několik zajímavých aktivit v oblasti sociálního začleňování, které se odehrály ve městech a obcích, s nimiž spolupracuje. Šlo například o využití komunitní práce a zapojení obyvatel vyloučených lokalit v Bruntále, o zkušenosti s veřejně prospěšnými pracemi v Městské knihovně v Poličce o ucelený vzdělávacích aktivit v Krnově (síť doučovacích klubů, podpora škol) nebo o aktivity na podporu regionálního rozvoje na Osoblažsku.


Agentura pro sociální začleňování je vládní nástroj pro řešení sociálního začleňování a spadá do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera.. Pomáhá obcím a městům při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Aktuálně Agentura působí ve 34 obcích a městech. Města a obce se zájmem o spolupráci s Agenturou se nyní hlásit do výběrového řízení. Pokud budou vybrány, Agentura s nimi začne spolupracovat od ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…