Agentury ochrany přírody a krajiny: Kačeři pomáhali střevli potoční

01.10.2017 10:58

Proběhla společná akce provozovatelů geocachingu a AOPK ČR, RP Správy CHKO Žďárské vrchy pro podporu místní populace střevle potoční.

Agentury ochrany přírody a krajiny: Kačeři pomáhali střevli potoční
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Nadšenci pro geocaching oslovili AOPK ČR, RP Správu CHKO Žďárské vrchy s nabídkou uspořádání akce CITO event (tj. setkání, na kterém geocacheři pomáhají přírodě) na území CHKO. Nabídky jsme rádi využili a připravili jsme zajímavou, zároveň ale i fyzicky namáhavou činnost – odbahnění malé, zanesené tůně v lese.

Tůň na přítoku říčky Staviště u Žďáru nad Sázavou byla před třemi lety vytvořena pro podporu místí populace ohrožené střevle potoční. Tůň sloužila jako rozmnožiště a také útočiště v době sucha, kdy říčka na okolních místech vysychala. Silné deště letošního roku spláchly do tůně velké množství okolní zeminy a sedimentu říčního dna, takže tůň přestala plnit svou funkci.

S pomocí 13 aktivních geocacherů se podařilo z tůně většinu sedimentů odstranit. Chladné počasí při namáhavé práci nevadilo - vynášení mokrého bahna z tůně všechny zúčastněné dostatečně zahřálo. Kromě dobrého pocitu z užitečné práce byla účastníkům odměnou i malá ukázka ryb žijících v říčce Staviště. Někteří tak poprvé v životě viděli vzácnou vranku obecnou, pstruha potočního nebo mihuli potoční (ač vypadá jako úhoř, nepatří mezi ryby), která žije zahrabaná v bahnitopísčitých, náplavech čistých potoků.

Děkujeme za pomoc obětavým lidem, díky nim mají střevle opět k dispozici své trdliště a úkryt před suchem.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…