Agrární komora ČR: Polská strana opět nedokáže přiznat chybu

25.12.2014 21:38

Agrární a Potravinářská komora ČR důrazně odmítá napadání českých dozorových orgánů a České republiky jako z celku ze strany polského ministra zemědělství z důvodů nadměrných kontrol polských výrobků a celkové dehonestace polské produkce. Vrcholem je potom polský požadavek auditu českých dozorových orgánů ze strany EU.

Agrární komora ČR: Polská strana opět nedokáže přiznat chybu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mražená drůbež

České dozorové orgány, tedy Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce patří dlouhodobě k nejlépe fungujícím inspekčním orgánům v celé Evropě a každým rokem procházejí audity Food Veterinary Office, což je prodloužená ruka DG Sanco. Jakékoliv stížnosti na kompetentnost nebo podjatost českých dozorových orgánů jsou tudíž zcela nesmyslné. Naopak, jak se ostatně může přesvědčit každý na webových stránkách http://ec.europa.eu/food/fvo/rep_details_en.cfm?rep_id=3268, výsledky auditu, který probíhal ze strany Food Veterinary Office (FVO) v listopadu a prosinci 2013 u inspekčních orgánů v Polsku, a to konkrétně u kontroly mléka a  mléčných výrobků vykazuje takovou míru závažnosti, že je například dosledovatelnost a kontrola syrového mléka označována za slabou. Navíc je konstatováno, že přes opakovaná upozornění ze strany kontrolního orgánu (FVO) nebyla polskou stranou učiněná žádná nápravná opatření. Ostatně o fungování polských dozorových orgánů hovoří i tak známá aféra s technickou solí, kdy tuto surovinu používala v průběhu několika let řada polských potravinářských podniků, aniž by to někoho z dozorových orgánů byť jen zaujalo. A navíc, dodnes, ani po opakované urgenci české strany, neposkytlo Polsko seznam podniků, ani výrobků, do kterých byla technická sůl přidávána.

Jak vyplývá z řady tiskových zpráv našich dozorových orgánů, je rovněž míra závažnosti pochybení u polských výrobků poměrně vysoká, ať už jsou to chemikálie v potravinách, zpracování uhynulých zvířat do masných výrobků, produkce vaječné hmoty ze závodu, který nebyl nikdy schválen k potravinářské výrobě či falšované kakao nebo marmelády.

Je tedy zřejmé, že místo napadání českých dozorových orgánu a systému jejich práce, díky které se nedostávají na náš trh výrobky nebezpečné, nejakostní a falšované, by polská strana měla učinit  nápravná opatření v oblasti svých dozorových orgánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…