Agrární komora: Výskyt ptačí chřipky v České republice je závažný, ale plně pod kontrolou

11.01.2017 13:36

Agrární komora České republiky společně s Českomoravskou drůbežářskou unií pečlivě monitoruje situaci vyvolanou výskytem ptačí chřipky na území České republiky, lokalizovanou momentálně v pěti ohniscích v drobnochovech na Jižní Moravě a ve Středočeském kraji.

Agrární komora: Výskyt ptačí chřipky v České republice je závažný, ale plně pod kontrolou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Výskyt vysoce patogenního kmene aviární influenzy byl na našem území zaznamenán po deseti letech a vzhledem k situaci v Evropské unii a prokázání v okolních zemích jej šlo předpokládat. Z tohoto důvodu jsme v úzkém a bezprostředním kontaktu se Státní veterinární správou i se všemi významnými producenty drůbežího masa a vajec v České republice tak, aby došlo k maximální prevenci, eliminaci rizik a tedy případných ekonomických škod.

Dosavadní postup Státní veterinární správy hodnotíme jako vysoce profesionální s věcným přístupem, komunikací na úrovni krajů, místních samospráv, s Policií ČR a HZS ČR a dalšími subjekty včetně všech drobných, malých či zájmových chovů a tedy plně v souladu se závažností nákazové situace. Likvidace drůbeže v ochranných pásmech vyplývá z příslušné legislativy, která zahrnuje přísná a přesně daná pravidla, včetně omezení kontaktu zvířat s volně žijícím ptactvem a zamezení kontaminace krmiva a vody. Za chované kusy bude poskytnuta náhrada nákladů a ztrát vzniklých v souvislosti s pravidly k řešení nebezpečných nákaz.

Státní veterinární správa zároveň doporučuje dbát zvýšenou pozornost dodržování zásad biologické bezpečnosti, preventivních opatření v chovech drůbeže a hlášení podezřelých úhynů. Aktuální rozhodnutí SVS o zákazu přesunu zvířat a zákazu konání výstav drůbeže, okrasného ptactva a holubů je navazujícím opatřením, které by mělo přispět k eliminaci možného přenosu nákaz a ke zklidnění situace.

Směrem ke spotřebitelům považujeme za zcela zásadní přenést sdělení, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele naprosto bezpečné. Uzavřené halové systémy, ve kterých je v ČR drůbež chována, jsou zabezpečeny před vniknutím volně žijících zvířat a pod důslednou průběžnou kontrolou. Pokud tedy chtějí mít spotřebitelé jistotu bezpečného produktu, měli by se při nákupu i nadále orientovat na tuzemské drůbeží maso a vejce.

V současné době se na území České republiky chová více než 21 miliónů kusu drůbeže všech druhů a kategorií a soběstačnost v drůbežím mase je zhruba na úrovni dvou třetin a u vajec na úrovni čtyř pětin tuzemské spotřeby, přičemž podle aktuálně dostupných informací nepředpokládáme ani za této situace u těchto komodit propady produkce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…