Akademie věd ČR: Technologickým projektem roku jsou objevy týmu Tomáše Jungwirtha

18.06.2018 22:16

Tým Tomáše Jungwirtha z Fyzikálního ústavu AV ČR si připsal další úspěch. Jejich prototyp v oblasti antiferomagnetických pamětí se stal nejlepším technologickým projektem v prestižní soutěži Vodafone o nápad roku.

Akademie věd ČR: Technologickým projektem roku jsou objevy týmu Tomáše Jungwirtha
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Na projektu ultrarychlých počítačových pamětí, které fungují na zcela odlišném způsobu než ty stávající, se spolu s Tomášem Jungwirthem podíleli Xavi Marti, Kamil Olejník a Vít Novák. Prototyp těchto pamětí zvítězil v konkurenci dalších osmnácti finalistů technologické kategorie. Byl mezi nimi například nový způsob detekce znečištění pitné vody pro vodárny, raná diagnostika rakoviny prostaty a prsu pomocí analýzy glykanů z krve, platforma pro testování účinků nových léčiv či komplexní řešení pro managment odpadů.

„Náš nový typ paměti na bázi antiferomagnetů umožňuje až terahertzovou rychlost zápisu a uplatnění v umělých neuronových sítích. V současnosti vyvíjíme aplikaci antiferomagnetické paměti pro naši komerční technologii detekce vozidel,” představil projekt Tomáš Jungwirth.

Podle Jungwirtha úspěchu napomohla i jeho prezentace na jarním Akademickém sněmu AV ČR a následný brífink s novináři. „Díky této popularizaci nás oslovila mimo jiné i investiční firma J&T, která nás přihlásila do soutěže Vodafone Nápad roku,” uvedl Tomáš Jungwirth, jehož projekt podporuje i  nedávno získaný grant Evropské unie.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…