Akademie věd: Eva Zažímalová opět uspěla mezi TOP ženami Česka

22.01.2019 14:12

Předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová se podruhé prosadila v anketě Hospodářských novin o nejvýznamnější ženy Česka. Získala třetí místo v kategorii veřejná sféra.

Akademie věd: Eva Zažímalová opět uspěla mezi TOP ženami Česka
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Ocenění si nesmírně vážím, je to pro mě povzbuzení do další práce a také potvrzení, že ve vedení Akademie věd směřuji správným směrem. Překvapilo mě, že jsem se v tak prestižní anketě umístila hned dva roky po sobě,“ říká Eva Zažímalová, která v loňském ročníku získala ve stejné oblasti taktéž třetí místo. Cenu si převzala v pondělí 21. ledna na ceremoniálu v pražském Fóru Karlín, večer moderoval Daniel Stach.

Vzhledem k tomu, že biochemička Eva Zažímalová je předsedkyní Akademie věd ČR teprve od roku 2017, uspěla prakticky okamžitě. Vybrala ji dvacetičlenná porota složená z ředitelů firem, předních českých manažerů a podnikatelů, přičemž zájem o anketu rok od roku roste. Zatímco loni porota hledala tu nejlepší ze čtyř stovek kandidátek, letos jich bylo už více než pět set.

Oblast veřejné sféry posuzuje například ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, bývalá ministryně životního prostředí a předsedkyně Technologické agentury ČR Rut Bízková či ředitel Národního divadla Jan Burian a ředitel České televize Petr Dvořák. Porotci přihlížejí mimo jiné k tomu, jaký má žena vliv v daném oboru, jaký je její společenský přínos a jaké překážky musela na cestě ke svému úspěchu zdolávat.

Soutěž o nejúspěšnější ženy Česka se letos konala již po čtrnácté, organizuje ji mediální dům Economia, který vydavá i deník Hospodářské noviny. Snaží se upozornit na výrazné ženy, které se nebojí riskovat, nést odpovědnost a prosadily se ve svém oboru. Kategorii veřejná sféra letos vyhrála ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková, druhé místo obsadila ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…