Akademie věd: Na Žofíně se budou historici ohlížet za československou minulostí

22.09.2018 18:31

Dva vědci, dvě země a společná minulost. Československo, náš společný domov je název tradiční slavnostní přednášky v pražském paláci Žofín, která se uskuteční v pondělí 24. září za účasti předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové. Z českého pohledu se bude za společným domovem ohlížet historik Jan Němeček a z toho slovenského historik Roman Holec.

Akademie věd:  Na Žofíně se budou historici ohlížet za československou minulostí
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Přednáška se koná v rámci cyklu Akademie věd ČR – špičkový výzkum ve veřejném zájmu a volba historického tématu byla v letošním „superosmičkovém“ roce v podstatě nevyhnutelná.

Tíha osudových kdyby

„Slavnostní přednáška na Žofíně si bude připomínat nejen jedno velké historické výročí, ale hlavně celé to krásné století, jak o něm ironicky zpívá Jarek Nohavica a které je plné osudných kdyby. Co by naši předci dělali, kdyby bývali věděli, co všechno je čeká,“ říká místopředseda Akademie věd ČR Pavel Baran. „A já jsem rád, že v našich přednáškách na Žofíně se místo lítosti nad ztraceným osudem budeme zabývat tím jediným, co má v dnešním světě smysl: co můžeme dělat proto, aby všechna ta osudová kdyby vůbec nenastala a hudebníci o nich nemuseli skládat hořké písně?“ dodává Pavel Baran, který v rámci Akademie věd loni inicioval intelektuální diskusní fórum Česko na cestě.

Ve svých přednáškách se tak oba význační historici budou zabývat tím, s jakými obavami a nadějemi vstupovali Češi a Slováci do společné demokracie a co vlastně čekali od státu, který vyrostl na troskách monarchie. Společný stát Čechů a Slováků se rodil s obtížemi a idea československé státnosti nebyla vůbec samozřejmá, zdůrazňují historici. Nová středoevropská demokracie bojovala jak s velkými sociálními a ekonomickými rozdíly, tak s odstředivými tendencemi národů, které chtěla spojovat.

Jenže do jaké míry se před založením společného státu vlastně navzájem znali Češi a Slováci? Mohla myšlenka československého národa vůbec fungovat?

Slavnostní přednášku bude možné sledovat i online, a to prostřednictvím streamu České televize (ZDE).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…