Akademie věd: Věda jako vášeň

29.12.2017 19:44

Významné životní jubileum oslavila v těchto dnech prof. Helena Illnerová, historicky první žena, která řídila Akademii věd.

Akademie věd: Věda jako vášeň
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Helena Illnerová jako první na světě objevila závislost funkce biologických hodin v mozku savců na délce dne během ročních období. Oddělení, které vedla ve Fyziologickém ústavu AV ČR, je dnes mezinárodně uznávané a významně se podílí na výzkumu mechanismu synchronizace biologických hodin s vnějším prostředím. Studium chronobiologie, tj. nauky o čase v živých organismech, zavedla nejen ve Fyziologickém ústavu, ale i v rámci celé České republiky. Prof. Illnerová je stále aktivně činná v organizaci vědy v českých zemích i na mezinárodní úrovni. Za přínos pro vědu a její řízení jí už byla udělena řada domácích i zahraničních ocenění.

„Vždy se zasazovala o předávání radosti z poznání širší společnosti a o povzbuzování zájmu mladých lidí o vědu. Své znalosti a zkušenosti pravidelně sdílí v médiích, formou přednášek a v nejrůznějších odborných diskuzích,“ řekla o laureátce v laudatiu při předání Medaile Josefa Hlávky současná předsedkyně Akademie věd prof. Eva Zažímalová.

Helena Illnerová se narodila 28. prosince 1937 v Praze. V roce 1961 ukončila studium chemie na Přírodovědecké fakultě UK. V roce 1967 získala titul RNDr., vědeckou aspiranturu obhájila ve Fyziologickém ústavu AV ČR. Od roku 1993 pracovala v Akademické radě AV ČR ve funkci místopředsedkyně. V letech 2001-2005 byla předsedkyní Akademie věd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…