Akademie věd jednala s Jižní Koreou o vědě a byznysu

11.09.2017 12:42

„Máme společný projekt s laserovým centrem HiLASE a spolupráci s Českou republikou chceme dále rozšiřovat,“ řekl Chungwon Park, prezident korejské společnosti KETI (Korea Electronics Technology Institute), která je leaderem v moderních technologiích a soustředí se hlavně na aplikovaný výzkum.

Akademie věd jednala s Jižní Koreou o vědě a byznysu
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

S předsedkyní AV ČR prof. Evou Zažímalovou se sešli ve čtvrtek, aby diskutovali budoucnost česko-korejské spolupráce ve výzkumu. Jednání se zúčastnili také prof. Jan Řídký a prof. Josef Lazar.

„Rozuměli jsme si v tématech laserových technologií, IT, nukleárních technologií a dokonce i elektromobilitě,“ uvádí prof. Zažímalová.

Know how společnosti KETI v IT, elektronice a vývoji produktů příští generace z ní dělá ideálního partnera i pro český výzkum. „Globální trh je nepředvídatelný a schopnost udržet krok s neustálými změnami vychází z pokroku v technologiích jako je automatické řízení, nositelná elektronika (wearables) či internet věcí. To jsou hlavní důvody proč společnost KETI vyvíjí technologie v IT,“ doplňuje Chungwon Park.

Pro Chungwon Parka to byla již jeho třetí návštěva České republiky. V pátek ho ještě čeká návštěva automobilky Škoda. Společnost KETI pro ni vyvinula nové komponenty pro elektromobily. „Byl velmi překvapen, když jsem mu vyprávěla, že hlavní hřídel konstrukce největšího vyhlídkového kola v Londýně vyrobila právě firma Škoda,“ říká s úsměvem prof. Zažímalová.

„Při jednání bylo důležité definovat, co spojuje a odděluje základní výzkum od aplikovaného a najít určitou formu shody,“ dodává ke schůzce prof. Zažímalová.

„Například moje vědecká skupina se zabývá základním výzkumem laserové metrologie, jejíž výsledky bude možné aplikovat nejdříve za dvacet let,“ posteskl si prof. Lazar, který je v Akademické radě AV ČR zodpovědný za propojení akademické a průmyslové sféry.

Bývalý šéf Fyzikálního ústavu AV ČR a nyní místopředseda AV ČR prof. Řídký mluvil o možnostech spolupráce s panevropským laserovým centrem Eli-Beamlines a Ústavem fotoniky a elektroniky AV ČR.

V dalších jednáních budou zástupci společnosti KETI s prof. Zažímalovou pokračovat na podzim přímo v Soulu.

„Od 29. října budu v Soulu jako členka senátní delegace a zástupci společnosti KETI nám navrhli rozšíření programu o prohlídku jejich pracovišť,“ uzavírá prof. Zažímalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…