Akce ÚSTR k výročí Charty 77

04.01.2017 17:06

U příležitosti 40. výročí zveřejnění Prohlášení Charty 77 pořádá Ústav pro studium totalitních režimů následující akce: Pomník v Dejvicích připomene zatčení chartistů a výstavu Nemohli jsme mlčet. Lidé Charty 77.

Akce ÚSTR k výročí Charty 77
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Pomník v Dejvicích připomene zatčení chartistů

Kdy: 5. ledna 2017 v 16:00
Kde: Gymnazijní, Praha 6

V místě, kde byli před čtyřiceti lety zatčeni Václav Havel, Ludvík Vaculík a Pavel Landovský, kteří předtím unikali s prohlášením Charty 77 příslušníkům Bezpečnosti, bude v odhalen dočasný pomník.

Pomník v podobě poštovních schránek, z nichž si lidé budou moci vytahovat obálky s textem Charty 77, navrhli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Zveme Vás také do nedalekého Běhal Fejér Institutu na adrese Pevnostní 651/8, kde v 17 hod začne kulturní program s hudebním doprovodem Václava Koubka.
Trasa mezi pomníkem a Běhal Fejér Institutem.

Výstava Nemohli jsme mlčet. Lidé Charty 77

Kdy: 6. – 27. ledna 2017
Vernisáž: 6. ledna 2017 od 11 hodin
Kde: Náměstí Václava Havla, Praha 1

Charta 77, pojmenovaná podle dokumentu Prohlášení Charty 77 z 1. ledna 1977, představovala občanskou iniciativu kritizující komunistický režim za nedodržování lidských a občanských práv. K jejich dodržování se Československo zavázalo v Helsinkách podpisem Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v roce 1975. Text Charty vznikl v prosinci 1976, publikován byl ve dnech 6. – 7. ledna 1977 v několika západoevropských listech. Charta měla v západní Evropě značný ohlas, na její podporu vzniklo několik iniciativ. Sdružovala lidi odlišných povolání, politických postojů i náboženského vyznání. Postihy signatářů Charty i dalších kritiků režimu vedly k vytvoření Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) v dubnu 1978, který se snažil zveřejňovat osudy lidí stíhaných za své politické postoje. Do ledna 1990 Chartu podepsalo 1883 lidí, vydáno bylo celkem 572 dokumentů o nejrůznějších společenských problémech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…