Akce na téma budoucnost národních parků, výstava fotografií a minuty z přírody ve vysílání ČT

21.05.2016 7:33

Správy národních parků ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí připravují zajímavé akce připomínající 25. výročí založení NP Šumava a NP Podyjí.

Akce na téma budoucnost národních parků, výstava fotografií a minuty z přírody ve vysílání ČT
Foto: zakrasnejsivimperk.cz
Popisek: Národní park Šumava

Letos také uběhne 25 let od přehlášení Krkonošského národního parku podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Vrcholnou událostí bude mj. i odborná konference České národní parky 2016 s mezinárodní účastí, kterou připravuje MŽP společně se správami národních parků, Fakultou životního prostředí ČZU v Praze a Výzkumným ústavem Silva Taroucy.

Odborná konference, kterou zahájí ministr Richard Brabec, se bude konat ve dnech 21. - 22. 9. 2016 na půdě České zemědělské univerzity a zaměří se na koncepční otázky spojené s národními parky v České republice. Ústy mnoha fundovaných řečníků představí současný stav a budoucnost národních parků v České republice zasazený i do mezinárodního kontextu, dále jejich historickou a současnou roli v územní ochraně přírody v Evropě s důrazem na středo a východoevropský region. Všechny 4 české národní parky leží na státních hranicích a jsou zároveň bilaterální, proto proběhne konference rovněž za účasti ředitelů správ přeshraničních parků.

Mezi hlavní řečníky konference bude patřit mj. místopředseda Světové komise pro chráněná území Světové unie pro ochranu přírody (International Union for Conservation of Nature) Andrej Sovinc, ředitel pro výzkum a geoinformace Švýcarského národního parku Ruedi Haller i zástupce EUROPARCu Deutschland a bývalý ředitel NP Bavorský les Karl Friedrich Sinner. Konference je určena nejen pro odborné pracovníky ochrany přírody, ale i pro spolupracující a dotčené instituce, orgány veřejné správy i pro studenty přírodovědných, technických i humanitních oborů souvisejícími s tématem národních parků.

Více informací, včetně programu a možnosti registrace najdete na stránkách MŽP.

Kromě konference na univerzitní půdě proběhne slavnostní setkání věnované našim národním parkům. Do pražského Lichtenštejnského paláce na ně zve ministerstvo spolu se správami národních parků politickou reprezentaci i zástupce veřejné správy a samosprávy. Obě akce doprovodí venkovní výstava barevných velkoformátových fotografií z našich národních parků na pražské Kampě, plánovaná na druhou polovinu září. Na podzim 2016 se také poprvé na obrazovce ČT objeví seriál minutových spotů z národních parků a chráněných krajinných oblastí ČR, které připravuje Ministerstvo životního prostředí spolu s Českou televizí.

Správy národních parků si výročí připomínají v průběhu celého roku rozličnými akcemi pro veřejnost. Více informací najdete na stránkách NP Šumava a stránkách NP Podyjí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…