Aktivní zálohy nacvičovaly ochranu vodního díla na Želivce v rámci cvičení Hráz

17.06.2017 12:29

Od neděle 11. do úterního večera 13. června přešla přehrada na Želivce nedaleko obce Hulice na Benešovsku pod zvláštní armádní režim. To proto, že se zde odehrávala hlavní část jarního cvičení 121. pěší roty, která působí při Krajském vojenském velitelství Praha – Středočeský kraj. Aktivní zálohy se poprvé ve své historii soustředily na výcvik v civilním prostředí. Cvičení Hráz 2017 navštívil i brigádní generál Jaromír Alan, ředitel sekce rozvoje a plánování schopností Ministerstva obrany.

Aktivní zálohy nacvičovaly ochranu vodního díla na Želivce v rámci cvičení Hráz
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Patříme k jednotkám, které se mohou dlouhodobě chlubit vysokou naplněností a díky dobrému jménu se do našich řad hlásí stále dost žadatelů. Na cvičení se dostavilo rovných sto našich vojáků, což je 85 procent našeho celkového stavu,“ řekl na cvičení Hráz 2017 velitel pěší roty podplukovník Robert Speychal.

Pochvaloval si mimo jiné vynikající spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému, zejména s Policií ČR, Zdravotnickou záchrannou službou a dalšími účastníky cvičení.

Spolupracovali vojáci, policisté, zdravotníci i hasiči

Plukovník gšt. Roman Tkačík, ředitel Krajského vojenského velitelství Praha pro Středočeský kraj, upozornil, že cvičit v blízkosti hlavního pitného zdroje se hned tak každému nepovede a že díky pochopení vodohospodářů a především generálního ředitele Povodí Vltava Petra Kubaly se vojáci aktivní zálohy mohli spolu s příslušníky štábu krajského velitelství věnovat plánování obrany a ochrany tohoto nevšedního vodního díla. Do cvičení s fiktivním scénářem se zapojili také policisté a záchranáři z okolí vodního díla Švihov.

„V neděli jsme absolvovali zhruba dvousetkilometrový přesun z Vojenského újezdu Boletice sem na Želivku po vlastní ose. Vybudovali jsme tu svá stanoviště, kontrolně propouštěcí místo a začali střežit hráz a především úpravnu pitné vody. Tady podle námětu cvičení měly totiž být nalezeny mapy a další indicie svědčící o tom, že se zde pohybují lidé, kteří by mohli poškodit hráz či otrávit vodu,“ popsal aktuální dění podplukovník Speychal. Ve chvíli, kdy spolu hovoříme, se ozval ohlušující výbuch a hned nato "štěkání" ručních zbraní. Kontrolní místo na hrázi přehrady bylo napadeno zatím neznámým počtem střelců. Obránci jsou ale od prvních výstřelů v převaze, a tak narušitele brzy přemohou, zajmou a předají příslušníkům policie. Jednalo se totiž o neznámé osoby v civilním oděvu.

Teroristé vnikli na vodní plochu

Poté následovala ukázka činnosti při vniknutí teroristů k vodní ploše. Také tady si vojáci pěší roty vedou před zraky hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové a dalších hostů pozvaných na VIP den velmi zkušeně. Řada z nich je v jednotce téměř od jejího počátku, a tak zužitkují nacvičené drilly. Po přestřelce se obráncům podařílo záškodníky zlikvidovat a zajmout. Do děje se vložili i zdravotníci, kteří se sanitními vozy najeli na hráz, aby poskytli odbornou pomoc dvěma zraněným vojákům, které zachraňovali už jejich kamarádi. Ke slovu se dostali i hasiči se svou technikou. Odebírali vzorky a zjišťovali, jestli se krystalická látka, kterou měli záškodníci u sebe, nedostala do vody. A pro jistotu zřídili své pracoviště.

„V prvním týdnu jsme se prakticky připravovali na tuto část cvičení v Boleticích. Tam jsme pilovali taktiku, topografii a další druhy vševojskové přípravy, která byla zakončena bojovou střelbou čet. Možnost cvičit to, pro co jsme předurčeni, tady na Želivce, byla pro nás velmi prospěšná,“ zhodnotil velitel roty podplukovník Speychal a dodal, že úkoly cvičení rota splnila i když došlo k několika chybám. Ale od toho podobná cvičení existují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…