Aktualizace energetická koncepce stále podceňuje možnosti obnovitelných zdrojů

22.12.2014 16:12

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes po šesti letech práce předloží vládě návrh Aktualizace Státní energetické koncepce (ASEK). Solární sdružení ve svých připomínkách [1] ministerstvo opakovaně upozornily, že návrh energetické politiky neodpovídá již několik let trvajících trendům v moderní energetice.

Aktualizace energetická koncepce stále podceňuje možnosti obnovitelných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Zásadní problémy ASEK dle AliES a CZEPHO jsou:

• Do kalkulací jsou však dosazeny nerealisticky nízké náklady nových reaktorů, naopak cena šetrných zdrojů – například fotovoltaických elektráren – je nadsazena oproti trendům, které předpokládá například respektovaná Mezinárodní energetická agentura.

• Zvyšování podílu jaderné energetiky nevede ke zvýšení energetické soběstačnosti České republiky – například spotřeba zemního plynu naroste v ASEK do roku 2040 o 10 %.

• Potenciál obnovitelných zdrojů je v ASEK až o čtvrtinu menší než jak jej propočítala Nezávislá energetická komise (NEK) při vládě ČR.

• Možnosti solární energetiky jsou dokonce v ASEK dvakrát menší oproti potenciálu fotovoltaiky v NEK.

• ASEK počítá s ukončením provozu stávajících solárních elektráren po dvaceti letech provozu. Technická životnost fotovoltaických modulů se přitom pohybuje mezi 30-40 lety.

„Sociální demokracie slibovala loni před volbami, že prosadí dobře fungující stát. Dnes víme, že minimálně aktualizace energetické koncepce dokončená pod vedením ministra Mládka funkční nebude. Ministerstvo průmyslu chce prosadit výstavbu dalších reaktorů a zřejmě to udělá, i když půjde o ekonomicky nevýhodný krok. Jaderná energetika je stále dražší a naopak obnovitelné zdroje se stávají cenově dostupným řešením částečné energetické soběstačnosti pro rodiny nebo podniky,“ uvedl Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Veronika Knoblochová z České fotovoltaické průmyslové asociace dodává:

„Návrh energetické koncepce dává prostor pro růst solární energetiky, ale možnosti výroby elektřiny ze slunce jsou podstatně vyšší. Smysl postrádá také předpoklad, že současné solární instalace budou po pouhých dvaceti letech provozu zlikvidovány. Přitom likvidace fotovoltaických elektráren po skončení doby podpory a zaplacení investice nedává smysl ani z hlediska spotřebitelů – přišli by tak o levný zdroj elektrické energie, která může zásobovat trh v době špiček.“

AliES a CZEPHO pro posílení věcné debaty o možnostech obnovitelných zdrojů připravily nový informační materiál, který vyvrací vžité mýty o vysoké ceně šetrné energetiky. Infolist je dostupný zde: http://www.alies.cz/2014/12/novy-informacni-list-proc-maji-setrne-zdroje-smysl/
Odkazy:

[1] Připomínky obou sdružení k návrhu ASEK jsou dostupné zde: http://www.alies.cz/wp-content/uploads/ASEK_pripominky_CZEPHO_AliES_fin.pdf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…