Aliance pro energetickou soběstačnost: Předsedkyně ERÚ v Otázkách Václava Moravce ukázala, že nerozumí legislativním pravidlům pro podporu OZE

06.12.2015 18:16

Předsedkyně ERÚ dnes v Otázkách Václava Moravce svým vystoupením potvrdila, že používá účelový výklad pravidel EU pro podporu obnovitelných zdrojů, uvádějí ve svém prohlášení Aliance pro energetickou soběstačnost a Česká fotovoltaická průmyslová asociace. Současně pokud opravdu ponechá vypsání podpory až na jaro 2016, dostane tak do vážných ekonomických problémů nebo přímo bankrotu desetitisíce projektů obnovitelných zdrojů.

Aliance pro energetickou soběstačnost: Předsedkyně ERÚ v Otázkách Václava Moravce ukázala, že nerozumí legislativním pravidlům pro podporu OZE
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 nemůže být v obecné rovině v rozporu s právem EU, protože má relevantní právní rámec ve schválených Pokynech Společenství a slouží k naplňování cíle v obnovitelných zdrojích do roku 2020. Samotná Evropská komise sdělila, že neshledává žádné důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. V žádné z notifikací totiž neprobíhá formální vyšetřovací řízení, které Komise podle čl. 108 SFEU zahajuje v případě pochybností o slučitelnosti již poskytované podpory s pravidly fungování vnitřního trhu.

Nelze také strašit údajným požadavkem na vrácení podpory, neboť pokud vůbec překompenzace existovala, byla například v případě solárních elektráren již řešena zavedením srážkového odvodu, takzvané solární daně. Ministerstvo průmyslu při projednávání návrhu na prodloužení solárního odvodu na Hospodářském výboru Poslanecké sněmovny v srpnu 2013 ústy tehdejšího náměstka Pavla Šolce prohlásilo, že: „pokud bude uplatněna prodloužená solární daň (…), překompenzace bude odčerpána solární daní (…).”

„Vystoupení paní předsedkyně Vitáskové potvrdilo, že úřad nemá žádnou relevantní oporu proto, aby podporu na příští rok nevypsal. Pravidla veřejné podpory, která jsou jasně popsaná v Lisabonské smlouvě, žádným způsobem nelimitují Energetický regulační úřad ve vydání cenového rozhodnutí, kterým se stanoví podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů pro rok 2016. Tvrzení, že chrání majitele před vracením podpory je naprosto absurdní, protože bez garantovaných výkupních cen zkrachují,“ komentuje vystoupení Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Vládní materiály jasně dokládají, že nevypsání podpory pro obnovitelné zdroje je krok mimo zákonné mantinely. Také z naše jednání s Evropskou komisí v minulých dnech jasně potvrdila, že vypsání podpory nic nebrání. Absurdní postup ERÚ, který ohrožuje existenci nejen všech typů obnovitelných zdrojů ale také českou ekonomiku, musí urychleně skončit,“ komentuje aktuální situaci Veronika Hamáčková, ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace.

Aliance pro energetickou soběstačnost

Česká fotovoltaická průmyslová asociace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…