Allianz: Motocyklisté jsou na silnicích nejvíce “ohroženým druhem“

22.04.2014 18:09

Přestože v loňském roce zemřelo na našich silnicích nejméně motocyklistů za posledních 10 let, stále zůstávají nejvíce zranitelnými účastníky silničního provozu.

Allianz: Motocyklisté jsou na silnicích nejvíce “ohroženým druhem“
Foto: Allianz
Popisek: Allianz

V loňském roce se do statistik Allianz zapsali motorkáři téměř 400 nehodami. Jejich počet se v posledních čtyřech letech příliš nemění, ale struktura škod a zejména zdravotních následků významné rozdíly vykazuje. Je například patrné, že motorkáři více investují do kvalitnější a bezpečnější výstroje a také, že v loňském roce se objevilo více „plechových“ škod na skútrech. Na dvě kola totiž přesedli i řidiči, kteří doposud jezdili pouze na čtyřech. Umožnila jim to změna zákona vztahující se k řidičským oprávněním skupiny B.
 
Nehody se v uplynulých dnech nevyhýbaly ani motorkářům. Dva skútry například havarovaly na Velikonoční pondělí v rozmezí několika minut na silnici I/10 u Železného Brodu na Jablonecku. Jedna spolujezdkyně se těžce zranila.
 
Cestování na motocyklu je krásné, ale motocyklisté by si měli vždy uvědomovat rizika, která mohou s jízdou na motocyklu souviset. Častěji navíc číhají na ty, kteří doposud měli zkušenosti pouze s otáčením volantu a najednou usedli za řídítka relativně silných motocyklů bez jakékoliv praxe.
 
Téměř o pětinu se ve statistikách Allianz pojišťovny zvýšil počet nehod skútrů právě proto, že držitelé řidičských oprávnění skupiny B mohou nyní řídit i jejich stopětadvacítkové verze. A této možnosti hojně využívali také proto, že pořizovací cena těchto strojů je velmi přijatelná, stejně jako havarijního pojištění.
 
„Ne vždy však noví majitelé skútrů investovali alespoň do kondičních jízd v autoškole, aby si nové vozidlo „osahali“. Nejčastější nehodou proto bylo uklouznutí a následný pád na štěrku, či mokré vozovce. Naštěstí obvykle nešlo o život, ale spíš o lehčí úrazy a také dost poničené kapoty a plasty,“ uvádí Marek Paclík z likvidace škod Allianz, který se na motorkářské škody specializuje.
 
Naopak motorkáři, kteří na svém stroji najezdí každoročně i tisíce kilometrů, investují do lepšího vybavení, kupují si kvalitnější helmy, boty nebo rukavice. „Nebo třeba bundy se zádovým airbagem, nebo speciální kevlarové džínsy, které stejně spolehlivě ochrání proti spáleninám a odřeninám při pádu jako kombinéza, ale oproti ní se dají nosit i v horkém letním počasí ven nebo třeba i do zaměstnání,“ doplňuje Marek Paclík.
 
I přesto dochází při nehodách k mnoha vážným zraněním. Nejvíce jich hlásí motocyklisté Allianz tradičně v červnu, červenci a v září – 60 – 70 měsíčně. Výjimkou však nejsou ani prosincové nebo lednové nehody – například z loňského roku se do hlášení dostala nehoda z 29. prosince, předloni si vyjížďku na motorce neodpustil její majitel ani na Silvestra.
 
Nejčastější příčinou dopravních nehod, které řidiči z jízdy v jedné stopě Allianz hlásí, je nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, vjetí do protisměru, či před vozidlo jedoucí vedle motocyklu nebo za ním. Zvláště brzké jarní a podzimní nehody také byly doprovázeny rizikem špatné viditelnosti, takže na motorce je ještě důležitější než v autě pravidlo vidět a být viděn a tedy mít viditelné reflexní prvky.
 
Za posledních 10 let se motocyklisté podíleli na celkovém počtu obětí dopravních nehod zhruba osmi procenty. Přestože to není číslo příliš vysoké, riziko je obrovské. Pravděpodobnost, že při nehodě motocyklista zemře, je totiž podle odborníků 18x vyšší, než u řidiče automobilu.
 
Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…